„ГИОР“: Заборавимо на разлике, фокусирајмо се на оно што нас спаја

Фото: ГрачаницаОналјн

Како изгледа када се на историјски значајном локалитету „Улпијани“ код Грачанице представе игра и ношња српске, албанске и турске заједице на Косову и Метохији показали су чланови културно уметничих друштава „Бранко Медедница“ из Угљара, „Минатори“ из Кишнице и „Бирлик“ из Косвске Митровице. Све њих су, у оквиру пројекта приближавања заједница кроз традицију и фолклор, окупили чланови НВО „Гирор“ из Грачанице.     

„У циљу зближавања деце различитих етничих заједница са Косова, ми већ други пут ораганизујемо овакав пројекат који је, кроз прогам „Унапредимо Косово заједно“, подржан од стране УСАИД-а“, каже Иван Тодоровић, програм менаџер НВО „Гиор“ из Грачанице.

Програм менаџер „Гиор“-а Иван Тодоровић, Фото: ГрачаницаОнлајн

Тодоровић верује да је концерт српске, албанске и турске фолклорне групе одлична прилика за разбијање постојећих баријера између ових заједница.

„Ово место је специфично и одабрали смо га зато што на овој локацији имамо ископине из другог,трећег и четвртог века. Оне нам показују да је и овде, на Косову, пре свих нас, живео неко други, да сви ми имамо неку заједничу историју и да нисмо ми ти који су ове просторе први настанили. Зато треба да их делимо.“, каже програм менаџер „Гиора“ Иван Тодоровић.

КУД „Бранко Меденица“ и средњовековни витезови, Фото: ГрачаницаОналјн

Несвакидашњи амбијент римског и ранохришћанског археолошког локалитета „Улапијана“ код Грачанице учинио је овај догађај посебним. Публика, је била одушњвљена наступима сва три културно иметничка друштва, док су деца и играчи аплаузима поздрављали сваки наступ и бодрила се међусобно.

КУД „Бранко Меденица“ из Угљара ове године слави јубиларних 70 година постојања. Њихови чланови су се на заједничком концерту у „Улпијани“ представили играма из Метохије и југоисточне Србије.

„Утисци су позитивни, а ми смо на најбољи начин преставили српску заједницу са Косова и Метохије, каже уметнички руководичац овог друштва Драган Ћирковић.

Наступ чланова КУД „Минатори“-Кишница, Фото: ГрачаницаОнлајн

Скендер Тачи, уметнички руковидилац албанског фолклорног друштва „Минатори“ (Рудар) из Кишнице напомиње да његово друштво не учествује први пут на манифестацијама овог типа.

„Ја поздрављам и подржавам овакве акције у којима заједно наступамо и без обзира на националност промовишемо нашу културу“, каже Тачи. Он није пропустио да дода да КУД „Минатори“ којим руководи већ 10 година, сарађује са српским и турским фолклорним ансамблима и друштвима.

Турска народна игра, КУД „Бирлик“, Фото: ГрачаницаОналјн

Културно уметничко друштво „Бирлик“ (Заједница) постоји дуги низ година у Косовској Митровици,  негује турску игру и традицију, док се број чланова, како с поносом истиче уметнички руководилац овог друштва, Ердоан Моамед, стално увећава.

Ердоан Моамед, уметнички руководилац КУД „Бирлик“, обратио се публици, Фото: ГрачаницаОналјн

„Млади су заинтересовани за очување традиције, недавно смо се вратили са гостовања у Анталији, а усроко учествујемо у још једном кампу фолкора који ће се организовати у Призрену“, каже Моамед и додаје да би волео да оваквих фестивала буде више, али и да су му на овој манифестацији недостајали представници Ромске, Бошњачке, и заједнице Горанаца.

Учешће Ромске, Горанске, Бошњачке и заједнице Ашкалија на манифестацији приближавање заједница кроз традицију и фолклор будући је задатак и нова идеја за чланове НВО „Гиор“ из Грачанице.

„Из овог нашег дружења већ је проистекло неколико идеја и већ је на помолу једна нова, а то је да приступимо реализацији заједничког кампа и да свих девет мањинских заједница на Косову у њему буде заступљено“, каже програм менаџер „Гиора“ Иван Тодоровић.

Он истиче да порука“ Гиор-а“ да треба заборавити разлике и да се морамо фокусирамо на оно што је заједничко за све нас.

Иван Миљковић