Prlamentarni izbori na Kosovu

Foto GračanicaOnlajn: Izbori 2017

Na Kosovu se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori i kako naš portal saznaje u Centralnoj izbornoj komisiji, jutros su na vreme, tačno u sedam časova, otvorena sva biračka mesta.

U opštini Gračanica, u kojoj je registrovano oko 22 000 birača, po rečima gradonačelnika Vladete Kostića, birački spiskovi nisu ažurirani od prošlih izbora. Kostić je jutros među prvima glasao na glasačkom mestu u selu Lepina.

„Očekujemo da građani izaberu najbolje kandidate bez obzira na političku partiju, da dan protekne mirno i u skladu sa pravima, bez tenzija i da se u demokratskom duhu izrazi volja građana“, rekao je Kostić novinarima.

Vladeta Kostić

Za ove parlamentarne izbore na Kosovu, registrovano je skoro 1 900 000 birača, skoro 200 000 više nego što je popisanih stanovnika 2011. godine. Prvi put će na glasanje nešto više od 118 000 birača, a izbore prati 4 887 akreditovanih posmatrača. U izboroj trci za 120 poslaničkih mesta, učestvuje 25 stranaka, grupa građana i koalicija. Za 10 zagarantovaih mesta koja pripadaju srpskoj zajednici, nadmeće se pet političkih subjekata.

Na glasanje su noćas i jutros, iz gradova u centralnoj Srbiji, krenuli i raseljeni Srbi sa Kosova, a može se glasati i sa ličnom kartom Republike Srbije.

Anđelka Ćup