Победа такозване “ратне опције” на Косову?

Фото ГрачаницаОнлајн: Избори 2017

На основу извештаја Централне изборне комисије Косова, који је објављен јутрос, такозвана “ратна опција”, освојила је највише гласова на јучерашјим ванредним парламентарним изборим. Прелиминарни резултати ванредних парламентарних косовских избора, објављени су на основу 91% обрађених бирачких места.

Највше гласова је, по најновијим подацима, освојила коалиција Демократске партије Косова Хашима Тачија, Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја и НИСМЕ, лидера Фатмира Љимаја, који су освојили 34,6% гласова. Самоопредељење, које је на изборима наступало самостално, освојило је 26,75% гласова, а коалиција окупљена око Демократског савеза Косова Исе Мустафе и Алијансе за ново Косово, Беџета Пацолија, 25,81%.

Што се тиче српских политичких субјеката, на основу досадашњих података, Српска листа је освојила 5,54% гласова, а Самостална либерална странка 0,5 одсто од укупног броја гласова. Прогресивно демократска странка и Покрет косовских Срба су освојили по 0,24% гласова.

Гласови особа са посебним потребама, као и такозвани условни гласови и гласови послати поштом, нису укључени у прелиминарне резулатете.

Анђелка Ћуп