fbpx

Senad Šabović: OEBS smanjio obim podrške skupu kancelarije glavnog tužioca

Фото ГрачаницаОнлајн: Мисије ОЕБС-а на Косову

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu, oštro je danas protestovalo zbog odluke Kancelarije glavnog tužioca na Kosovu da, kako navode, izostavi i onemogući učešće predstavnika medija na srpskom jeziku i ovoj novinarskoj asocijaciji na današnjem okruglom stolu o krivičnim delima nad novinarima, koji se održava u Prištini.

Na ovu temu priliku da diskutuju dobili su samo predstavnici kosovskih tužilaštava, novinarskih i medijskih organizacija kosovskih Albanaca i predstavnici OEBS-a, tvrde iz srpskog udruženja.

U OEBS-u su potvrdili da su sa skupa izostali članovi Udruženja novinara Srbije, ali su istakli da OEBS nije organizator, već da je samo dao podršku održavanju skupa. Upravo je OEBS, videvši da na spisku učesnika nema srpskih novinara, savetovao tužilaštvo da se pozove Udruženje novinara Srbije.

“Nije bilo korektno isključiti Udruženje novinara Srbije koje je registrovano i aktivno na Kosovu”​, naveo je portparol OEBS-a, Senad Šabović.

Do objavljivanja ove vesti, niko od novinara koji izveštavaju na srpskom eziku, nije uspeo da uspostavimo kontakt sa Kancelarijom glavnog tužioca.

U razgovoru za KoSSev, portparol OEBS-a, Senad Šabović, potvrdio je da srpski novinari nisu bili pozvani, ali i da događaj nije organizovao OEBS:

„Po mojim saznanjima to je tačno. Ne znam koji su tačni razlozi zašto srpski novinari nisu pozvani. Ono što želimo mi da naglasimo, jeste to da je OEBS samo pružio podršku organizaciji skupa, a da je organizator Kancelarija javnog tužioca. Dakle, ona je, kao organizator odlučivala po panelima i učešću na skupovima“, rekao je Šabović.

Kako je prenela RTV KiM,i predsednik Saveta za štampu Kosova, Imer Muškoljaj, odbio je svoje učešće u panelu debate koju je organizovala Kancelarija glavnog tužioca, po saznanju da srpski novinari nisu pozvani na događaj.


OEBS smanjio podršku skupu

„Mi smo umanjili obim naše podrške na skupu. Nemam informaciju da smo potpuno napustili skup ali smo definitivno umanjili opseg naše podrške“, istakao je Šabović, ne objasnivši šta tačno znači “umanjenje opsega podrške”.


Izvor: UNS, RTV KiM

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: