Отварање изложбе и уручење награда

Фото: Плакат

Изложба радова насталих на Ликовној колонији „Видовдан 2017.“ на којој ће бити уручене награде „Лонгин“ и „Димитрије Поповић“ биће отворена у галерији Дома културе у Грачаници у недељу 25. Јуна 2017. Године у 20 часова. 

Уметнички савет и жири Ликовне колоније „Видовдан 2017“ у саставу:  мр Петар Ђуза, редовни професор сликарства, Маја Тодић, академски сликар и Небојша Јевтић, историчар уметности, уредник ликовног програма Дома културе „Грачаница“, донео је одлуку да се награда „Лонгин“ додели академском сликару, графичару и вајару Велизару Крстићу из Београда, за свеукупно стваралаштво из области ликовних уметности. Награду „Димитрије Поповић“ за најуспешнијег младог ствараоца на колонији, жири је доделио Вуку Ђурићу, графичком дизајнеру, саопштено је раније из Дома културе у Грачаници.

Смисао дубоког улаза већине уметника у експликацију слике као ангажоване форме на Колонији, можда, не би требало гледати као документаризам или критику друштвених околности. Један од могућих погледа говори да је реч о савременом тумачењу слојевите стварности, наметнутих проблема и преузимању,  како колективне – тако и личне одговорности за наше место и одређење према свету – наглашава у предговору овогодишњег каталога Ликовне колоније Небојша Јевтић, историчар уметности.

 

И.М.