Грачаница: Отворен „SHIELD“ фестивал

Фото: ГрачаницаОнлајн

„SHIELD“, други „Међународни фестивал средњовековних вештина и заната“ свечано је отворен синоћ у Грачаници. У два фестивалска дана посетиоци ће моћи да гледају витешке турнире и борбе мачевима, такмичење у стреличарству, учествују у ковачкој и средњовековним занатским радионицама. 

Програмом фестивала предвиђен је и концерт средњовековне музике, радионице са децом: мала школа мачевања, стреличарства, бацања камена с рамена и осталих спортских и друштевних игара, као и израда сувенира.

Фото: ГрачаницаОналјн

Фестивал се одржава у дворишту Основне школе „Краљ Милутин“ у Грачаници, а отпочео је дефилеом свих учесника из порте манастира Грачаница до места такмичња.

„Свечаним дефилеом показујемо разноликост свих учесника фестивала, којих ове године има више од 60“, каже Бобан Петровић, директор Туристичке организације Грачанице (ТОГ) која је организатор другог „SHIELD“ фестивала код нас.

Дефиле учесника фестивала у средњовековној одежди, Фото; ГрачаницаОнлајн

Витешка удружења из Сенте, Бачке Тополе, Сремских Карловаца, Београда, Јагодине, Ниша, Краљева и Мађарске, на челу са домаћином, удружењем „Ред змаја“ из Грачанице, такмичиће се у стреличарству и различитим  борилачким вештинама.

Дејан Поповић у окоплу Милоша Обилића, витешко удружење „Ред Змаја“ из Грачанице, Фото: ГрачаницаОнлајн

На челу колоне, у оклопу Милоша Обилића, био Дејан Поповић из Грачанице, члан Удружења „Ред Змаја“ које је формирано прошле године и броји више од 40 чланова. Сви се такмиче у стреличарству али се и баве израдом средњовековних делова одеће и старим занатима.

„За мене лично ово је велики дан, и јако сам поносан што носим овај оклоп и представљам Грачаницу на овај начин“, рекао је Поповић.

„Венац“, дечији анасмбл из Доње Брњице, Фото; ГрачаницаОнлајн

Нешто после 20 часова, на спортском терену Основне школе „Краљ Милутин“, игром и песмама из Пчиње, деца ансамбла Венац из Доње Брњице су свечано отворила други Међуранодни фестивал средњовековних вештина и заната.

„Мало се зна да су витешки турнири у средњем веку били најпопулранија забава за племиће. Помиње се у разним списима да су и Немањићи, а касније и Деспот Стефан Лазаревић, често органзовавали витешке борбе, како у близини Приштине тако и у Новом Брду“, рекао је у поздравном говору такмичарима и публици директор Туристичке организације Грачанице Бобан Петровић.

У  фестивалском духу и директор ТОГ-а у средњовековној одежди, Фото: ГрачаницаОналјн

Гости из Мађарске, чланови витешког друштва „Свети Лонгинус“ извели су плес ватре и мача који је посебно одушевио пристуне, због чега су и награђени громогласним аплаузима из публике.

У оквиру изложбеног простора посетиоци „SHILELD“ фестивала моћи ће да прошетају средњовековним витешким кампом, пробају витешку опрему, купе сувенире, пробају традиционалну храну, домаћу ракију и вино.

Опремање витеза за борбу, Фото; ГрачаницаОнлајн

Туристичка организација Грачанице, Удружења за очување средњовековних вештина и заната „Ред Змаја“ из Грачанице и „Бели Орлови“ из Београда, Општина Грачаница, Мађарска амбасада у Приштини, Хотел Грачаница, Дом културе и Основна Школа „Краљ Милутин“ стоје иза комплетне организације ове манифестације.

Иван Миљковић