Ж. Ракочевић: Видовдан, стваралачки потенцијал појединца и колектива.

Фото ГрачаницаОнлајн: Видовдански гласник

Фото ГрачаницаОнлајн: Видовдански гласник

У Грачаници је представљен 25. број Видовданског гласника, чији садржај говори да је Видовдан стваралачки потенцијал, како појединца, тако и колектива.

Видовдански гласник број 25, годишњак за културу, данас је представљен на конференцији за штампу у читаоници “Даринка Јеврић” Дома културе у Грачаници. У овом броју Видовданског гласника, који више од две деценије излази уочи Видовдана, налазе се текстови који нису објављивани, рекао је на представљању овогодишји уредник часописа, Живојин Ракочевић.

Фото ГрачаницаОнлајн: Живојин Ракочевић

“Текстови у Видовданском гласнику настоје да покажу да постоји тај креативни тренутак у тумачењу и Видовдана и Косова и Метохије, а да то није преписивање и да није враћање старим моделима и оно што већ сви знамо. Оно што се налази међу корицама, укључујући и ликовне прилоге, значи да ми имамо тај креативни тренутак у доживљају Видовдана и да имамо тај лични и креативни моменат који говори о томе да је Видовдан стваралачки потенцијал, како појединца, тако и колектива”, рекао је Ракочевич, нагласивши да се издавачки тим Видовданског гладника потрудио да “од наших аутора извуче тај тренутак стварања у коме се осликава локална специфичност на једној страни и на другој страи универзални појам и тумачење Видовдана, косовског завета и косовског опредељења.”

Фото ГрачаницаОнлајн: Ђорђе Јевтић

Публициста Ђорђе Јевтић је рекао да су главни уредници Видовданског гласила били људи који су данас позната имена српске књижевности, почевши од Радослава Златановића, професора Слободана Костића, Радослава Стојановића, професора Драгише Бојовића, затим прпфесора Драгомира Костића па до Живојина Ракочевића и да гласник данас показује потпуно нови и другачији креативни приступ у односу на почетак, када је само преносио текстове из одређених књига.

Фото ГрачаницаОнлајн: Жарко Миленковић

О садржају јединог културног часописа који излази на Косову и Метохији, говорио је књижевни критичар Жарко Миленковић, а на првим страницама овогодишњег Видовданског гласника је беседа прошлогодишњег добитника “Златни крст кнеза Лазара”, књижевика Петра Срића, под насловом “Тамо где је побеђена мржња, побеђен је рат”.


Видовдански гласник је часопис за књижевност и културу који излази у Грачаници у оквиру Видовданског песничког причешћа. Покренут је 1990. године, а издавач је Дом културе у Грачаници. Осим што доноси књижевне текстове учесника песничке манифестације поводом Видовдана, као и награђених аутора, Видовдански гласник објављује и текстове из културне историје Срба на Косову и Метохији, као и текстове који су везани за данашњи живот на Косову. Видовдански гласник нема сталног главног уредника, већ се у уређивању смењују књижевници и културни радници са Косова и Метохије.

Фото ГрачаницаОнлајн: Видовдански гласник

Штампање овогодишњег Видовданског гласника су помогли министартсво културе и информисања Србије и општина Грачаница.

Анђелка Ћуп

Save