fbpx

Ž. Rakočević: Vidovdan, stvaralački potencijal pojedinca i kolektiva.

Фото ГрачаницаОнлајн: Видовдански гласник

Фото ГрачаницаОнлајн: Видовдански гласник

U Gračanici je predstavljen 25. broj Vidovdanskog glasnika, čiji sadržaj govori da je Vidovdan stvaralački potencijal, kako pojedinca, tako i kolektiva.

Vidovdanski glasnik broj 25, godišnjak za kulturu, danas je predstavljen na konferenciji za štampu u čitaonici “Darinka Jevrić” Doma kulture u Gračanici. U ovom broju Vidovdanskog glasnika, koji više od dve decenije izlazi uoči Vidovdana, nalaze se tekstovi koji nisu objavljivani, rekao je na predstavljanju ovogodišji urednik časopisa, Živojin Rakočević.

Foto GračanicaOnlajn: Živojin Rakočević

“Tekstovi u Vidovdanskom glasniku nastoje da pokažu da postoji taj kreativni trenutak u tumačenju i Vidovdana i Kosova i Metohije, a da to nije prepisivanje i da nije vraćanje starim modelima i ono što već svi znamo. Ono što se nalazi među koricama, uključujući i likovne priloge, znači da mi imamo taj kreativni trenutak u doživljaju Vidovdana i da imamo taj lični i kreativni momenat koji govori o tome da je Vidovdan stvaralački potencijal, kako pojedinca, tako i kolektiva”, rekao je Rakočevič, naglasivši da se izdavački tim Vidovdanskog gladnika potrudio da “od naših autora izvuče taj trenutak stvaranja u kome se oslikava lokalna specifičnost na jednoj strani i na drugoj strai univerzalni pojam i tumačenje Vidovdana, kosovskog zaveta i kosovskog opredeljenja.”

Foto GračanicaOnlajn: Đorđe Jevtić

Publicista Đorđe Jevtić je rekao da su glavni urednici Vidovdanskog glasila bili ljudi koji su danas poznata imena srpske književnosti, počevši od Radoslava Zlatanovića, profesora Slobodana Kostića, Radoslava Stojanovića, profesora Dragiše Bojovića, zatim prpfesora Dragomira Kostića pa do Živojina Rakočevića i da glasnik danas pokazuje potpuno novi i drugačiji kreativni pristup u odnosu na početak, kada je samo prenosio tekstove iz određenih knjiga.

Foto GračanicaOnlajn: Žarko Milenković

O sadržaju jedinog kulturnog časopisa koji izlazi na Kosovu i Metohiji, govorio je književni kritičar Žarko Milenković, a na prvim stranicama ovogodišnjeg Vidovdanskog glasnika je beseda prošlogodišnjeg dobitnika “Zlatni krst kneza Lazara”, književika Petra Srića, pod naslovom “Tamo gde je pobeđena mržnja, pobeđen je rat”.


Vidovdanski glasnik je časopis za književnost i kulturu koji izlazi u Gračanici u okviru Vidovdanskog pesničkog pričešća. Pokrenut je 1990. godine, a izdavač je Dom kulture u Gračanici. Osim što donosi književne tekstove učesnika pesničke manifestacije povodom Vidovdana, kao i nagrađenih autora, Vidovdanski glasnik objavljuje i tekstove iz kulturne istorije Srba na Kosovu i Metohiji, kao i tekstove koji su vezani za današnji život na Kosovu. Vidovdanski glasnik nema stalnog glavnog urednika, već se u uređivanju smenjuju književnici i kulturni radnici sa Kosova i Metohije.

Foto GračanicaOnlajn: Vidovdanski glasnik

Štampanje ovogodišnjeg Vidovdanskog glasnika su pomogli ministartsvo kulture i informisanja Srbije i opština Gračanica.

Anđelka Ćup

Save

%d bloggers like this: