Завршена ликовна колонија „Видовдан 2017“

Фото ГрачаницаОнлајн: Ликовна колонија „Видовдан 2017“

Уручивањем награда „Лонгин“ и „Димитрије Поповић“ и изложбом слика у Дому културе у Грачаници, завршена је овогодишња ликовна колонија „Видовдан 2017“, на којој је учествовало деветоро ликовних уметника. Академском сликару, графичару и вајару, награду „Лонгин“, за свеукупно ствралаштво у области ликовне уметности, уручио је градоначелник Грачанице, Владета Костић. Награду „Димитрије Поповић“, најуспешнијем младом ликовном ствараоцу Вуку Ђурићу, графичком дизајнеру из Истока, уручио је Срђан Поповић.

Уметнички савет и жири ликовне колоније „Видовдан 2017“ у саставу: мр Петар Ђуза, редовни професор сликарства, Маја Тодић, академски сликар и Небојша Јевтић, историчар уметности, уредник ликовног програма Дома културе “Грачаница“, донео је одлуку да се награда „Лонгин“ додели академском сликару, графичару и вајару Велизару Крстићу из Београда, за свеукупно стваралаштво из области ликовних уметности. Награду „Димитрије Поповић“ за најуспешнијег младог ствараоца на колонији, жири је доделио Вуку Ђурићу, графичком дизајнеру из Истока.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

“Смисао дубоког улаза већине уметника у експликацију слике као ангажоване форме на Колонији, можда, не би требало гледати као документаризам или критику друштвених околности. Један од могућих погледа говори да је реч о савременом тумачењу слојевите стварности, наметнутих проблема и преузимању, како колективне, тако и личне одговорности за наше место и одређење према свету”, написао је у предговору каталога Небојша Јевтић, историчар уметности.

Мајка убијеног Димитрија Поповића, чије име носи једна од награда, уручила је златну медаљу младом уметнику Вуку Ђурићу и сребрну медаљу Небојши Јевтићу, уреднику ликовног програма Дома културе у Грачаници, Небојши Јевтићу.

Ликовну колонију „Видовдан 2017“, подржалоје Министарство културе Републике Србије, општина Грачаница и СО града Приштина, измештена у Грачаницу.

Анђелка Ћуп