fbpx

Završena likovna kolonija „Vidovdan 2017“

Фото ГрачаницаОнлајн: Ликовна колонија „Видовдан 2017“

Фото ГрачаницаОнлајн: Ликовна колонија „Видовдан 2017“

Uručivanjem nagrada „Longin“ i „Dimitrije Popović“ i izložbom slika u Domu kulture u Gračanici, završena je ovogodišnja likovna kolonija „Vidovdan 2017“, na kojoj je učestvovalo devetoro likovnih umetnika. Akademskom slikaru, grafičaru i vajaru, nagradu „Longin“, za sveukupno stvralaštvo u oblasti likovne umetnosti, uručio je gradonačelnik Gračanice, Vladeta Kostić. Nagradu „Dimitrije Popović“, najuspešnijem mladom likovnom stvaraocu Vuku Đuriću, grafičkom dizajneru iz Istoka, uručio je Srđan Popović.

Umetnički savet i žiri likovne kolonije „Vidovdan 2017“ u sastavu: mr Petar Đuza, redovni profesor slikarstva, Maja Todić, akademski slikar i Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti, urednik likovnog programa Doma kulture “Gračanica“, doneo je odluku da se nagrada „Longin“ dodeli akademskom slikaru, grafičaru i vajaru Velizaru Krstiću iz Beograda, za sveukupno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti. Nagradu „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog stvaraoca na koloniji, žiri je dodelio Vuku Đuriću, grafičkom dizajneru iz Istoka.

This slideshow requires JavaScript.

“Smisao dubokog ulaza većine umetnika u eksplikaciju slike kao angažovane forme na Koloniji, možda, ne bi trebalo gledati kao dokumentarizam ili kritiku društvenih okolnosti. Jedan od mogućih pogleda govori da je reč o savremenom tumačenju slojevite stvarnosti, nametnutih problema i preuzimanju, kako kolektivne, tako i lične odgovornosti za naše mesto i određenje prema svetu”, napisao je u predgovoru kataloga Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti.

Majka ubijenog Dimitrija Popovića, čije ime nosi jedna od nagrada, uručila je zlatnu medalju mladom umetniku Vuku Đuriću i srebrnu medalju Nebojši Jevtiću, uredniku likovnog programa Doma kulture u Gračanici, Nebojši Jevtiću.

Likovnu koloniju „Vidovdan 2017“, podržaloje Ministarstvo kulture Republike Srbije, opština Gračanica i SO grada Priština, izmeštena u Gračanicu.

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: