Бранкица Костић: Душа сваког Србина је Косово и Метохија

Фото ГрачаницаОнлајн: Заједничка свечана седница Скупштине града Приштине и општине Грачаница

Видовдан је данас инспирација и мотивација за нове подухвате ка успеху, а душа сваког Србина је Косово и Метохија, поручено је са заједничке свечане седнице Скупштине града Приштине и општине Грачаница.

На заједничкој свечаној седници Скупштине града Приштине,измештене у Грачаницу и општине Грачаница, присутнима се прво обртио Епископ рашко- призренски и косовско -метохијски Теодосије, који је подсетио на значај Видовдана у историји Срба и величину жртве кнеза Лазара и свих страдалих од Косовске битке до данашњих дана.

„И ми који данас живимо на Косову и Метохији такође следимо завет Светог кнеза Лазара, а тај завет је врло једноставан, да је земаљско за малена царство, а небеско је увек и до века“, рекао је владика Теодосије, позвавши Србе да због привременог земаљског не изгубе оно што је вечно и небеско, „јер је Господ наш рекаао да је онима који верују у њега, припремљено оно што ухо није чуло и што око није видело“.

Епископ рашко- призренски и косовско -метохијски Теодосије

Председник Привременог органа Скупштина града Приштина, Љубинко Караџић, истакао је да је Видовдан 1389. године усмерио ток српске историје и постао темељ идентитета српског народа.

„Нико нема право да нам оспори Видовдан, завет који су нам оставили јунаци који нису пристали да погнуте главе преживе, али изгубе себе, предају оранице и ливаде, шуме и гајеве, икону прадедову, кандило и звоно црквено, богородичине вртове и легат Немањића. Немамо право ни ми да отуђимо вечитост у трајању, јер ми смо само привремено ту да будемо чувари онога што смо добили, како бисмо га даље предали у наследство“, рекаоје Караџић, подсетивши да је видовданска одредница српског бића да прашта сва зла вековима нанешена, али и да памти и жали сваку сузу, кап крви и уздах детета.Караџић је позвао Србе да буду сложни, јер је слога, по његовим речима, данас потребнија него икада.

Фото ГрачаницаОнлајн: Љубинко Караџић

„Покушали су током векова да нам украду памћење, да нам купе душу, да свецима украду очи, да нам богомоље преведу у неке друге намене“, надахнуто је подсетила Бранкица Костић, председница СО Грачаница.

„Видовдан није само датум у календару, Косово није само парче земље. Видовдан је светковина, завет, код части, дан када стоји време. Видовдан је опомена да се образ и част не купују, да се земља не продаје, позајмљује, а поготову не поклања недостојнима. Косово није само грумен земље и тачка на мапи, већ одредница будућности, место где стоји време, где се спајају вера, нада и љубав, где се трпи за слободу, јер је заборав највећа клетва и највећа казна. Трају сви наши Видовдани у својој непролазности. Дају нам снагу да подижемо изгореле цркве, да се молимо догорелим иконама, док нас са фресака посматрају очи наших прадедова“, наставила је Костићева. Подсетивши на добро познату реченицу, да је Косово и Метохија, душа сваког Србина, председница СО Грачаница је позвала Србе да не презиру ни крвнике своје, јер још увек, како је рекла, траје време када су пси пуштени а камење ланцима везано за земљу.

Фото ГрачаницаОнлајн: Бранкица Костић

На свечаној седници СО Грачанице и СО града Приштине, која се традиционално одржава дан уочи Видовдана, присуствовали су заменик премијера одлазеће Владе Косова, Бранимир Стојановић и градоначелник Грачанице Владета Костић, као и многобројни гости.

Анђелка Ћуп