CIK: Saša Milosavljević, prvi među kandidatima Srpske liste

Фото ГрачаницаОнлајн: Саша Милосављевић

Фото ГрачаницаОнлајн: Саша Милосављевић

Centralna izborna komisija je objavila konačne rezultate prevremenih parlamentarnih izbora, održanih na Kosovu, 11. juna ove godine. Najviše glasova pojedinačno, osvojio je Aljbin Kurti, a prvi među kandidatima Srpske liste je Saša Milosavljević iz Štrpca.

Koalicija PDK, AAK, NISMA, predvođena Ramušem Haradinajem, osvojila je 33,74% glasova ili 39 poslaničkih mandata, dok je na drugom mestu pokret Samoopredeljenje sa osvojenih 27,49% glasova, odnosno sa 32 poslanika u novom sazivu Parlamenta Kosova. Koalicija Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za novo Kosovo, sa osvojenih 25,53% glasova, imaće 29 poslanika.

Građanska inicijativa Srpska lista je osvojila 6,12% glasova i u skupštinskim klupama će je predstavljati devet poslanika, od kojih su troje sa najvećim brojem osvojenih glasova, kandidati iz Štrpca. Saša Milosavljević je osvojio najviše, 13.705 glasova, a zatim slede Jasmina Živković 13 492 i Jelena Bontić 13.393 glasa. Zoran Mojsilović sa 12.991 glasom, Miljana Nikolić, koja je osvojila 12.926 glasova, i Verica Ćeranić sa 12.921 osvojenih glasova, sa severa Kosova, nova su imena na političkoj kosovskoj sceni. Među novim poslanicima su i Srđan Mitrović iz Kosovskog Pomoravlja, koji je osvojio 12.562 glasa i Igor Simić iz Mitrovice, sa osvojeih 12.523 glasa. Branimir Stojanović iz Gračanice, dosadašnji zamenik kosovskog premijera, deveti je poslaik Srpske liste, sa osvojenih 12.245 glasova. Deseti poslanik iz srpske zajednice je Slobodan Petrović, predsednik Samostalne liberalne stranke, sa osvojenih 2 560 glasova.

Foto GračanicaOnlajn: Izbori 2017

Najviše glasova na parlamentarnim izborima na Kosovu, osvojio je Aljbin Kurti 143.642 glasa. Na listi koju je objavila Centralna izborna komisija Kosova, nema podataka koliko su glasova osvojili ostali kandidati, između ostalih i koliko je glasova osvojio nosilac Srpske liste, Slavko Simić.

Od 1 872 000 građana Kosova sa pravom glasa, prema podacima CIK-a, svoje biračko pravo je iskoristilo 42% upisanih birača, što znači da je na izbore izašlo preko 750 000 glasača.

Ukoliko su nezadovoljni, politički subjekti imaju 24 sata da se žale Izbornom panelu za žalbe i pritužbe.


Po Ustavu, predsednik Kosova je dužan da mesto mandatara ponudi kandidatu pobedničke koalicije, u ovom slučaju Ramušu Haradinaju. Kako saznajemo, Kandidat za premijera koalicije PDK-AAK-Nisma, Ramuš Haradinaj, tvrdi da ima većinu u Skupštini.


Anđelka Ćup