РЕГИОНАЛНИ СЕМИНАР: ЕУ И ЗАПАДНИ БАЛКАН – ЗАЈЕДНИЧКА БУДУЋНОСТ

Регионални семинар Европска унија и Западни Балкан: Заједничка будућност

Данас је у просторијама Центра грађанске енергије у Северној Митровици одржан Регионални семинар под називом „Европска унија (ЕУ) и Западни Балкан: Заједничка будућност“ четврте генерације Школе европских интеграција.

Циљ семинара била је размена искустава, добре праксе и боље разумевање процеса европских интеграција, а обрађене су теме изазова и будућности ЕУ у светлу бирократије, популизма, и кризе демократије, као и регионалне сарадње на Западном Балкану. Разговарало се и о конкретним променама које процес европске интеграције доноси грађанима.

Регионални семинар су отворили председник Европског покрета у Србији Михаило Црнобрња, извршни директор невладине оранизације Актив у Северној Митровици, Миодраг Милићевић и Рудина Хасимја, представница Косовске фондације за отворено друштво, иницијатора и донатора Школе.

На семинару су говорили косовска министарка за европске интеграције Мимоза Ахметај, доскорашњи заменик директора Канцеларије за европске интеграције и представник Министарства за европске интеграције Србије Срђан Мајсторовић, и шефица канцеларије ЕУ на Косову Наталија Апостолова (Наталиyа Апостолова), а поред полазника Школе, присуствовали су и представници локалне самоуправе, цивилног друштва и медија, као и представници надлежних институција за европске интеграције.

Шефица Канцеларије Европске уније у Приштини и специјални представник ЕУ Наталија Апостолова изразила је задовољсто због тога што се сусрела са младим људима у Северној Митровици који представљају будућност. Поновила је речи шефице европске дипломатије Федерике Могерини, недавно изречене приликом посете региону, да земље западног Балкана имају јасну европску пепспективу.

“На жалост, примећујем у последњих неколико месеци неку врсту летаргије и евроскептицизма. Не би требало томе да се предамо. Европска унија има своје унутрашње проблеме, али то не значи да је овај регион изгубио европску будућност”, рекла је Апостолова и позвала странке у Приштини да врло брзо формирају владу после ванредних парламентарних избора. “Надам се да ће, без обзира на то ко буде седео у новој влади, преузети одговорност за обављање послова са ЕУ”.

На панелима су поред осталих, учествовали и председник Истраживачког форума Европског покрета у Србији Владимир Међак, представница Института за европске политике у Македонији Симонида Качарска и извршни директор Риинвест Института АљбанХашани (Албан Хасхани).

Школа европских интеграција, која се одржава већ четири године, пројекат је Косовске фондације за отворено друштво (КФОС), а реализује се у сарадњи са Европским покретом у Србији и НВО Актив на северу Косова. Део је концепта „Рецоннецтинг Митровица“ КФОС-а, а намењена је службеницима јавних институција и локалне самоуправе, руководиоцима и члановима организација цивилног друштва, представницима медија и пословног сектора, као и студентима на северу Косова, са циљем да се унапреде знање и разумевање процеса европских интеграција и начина функционисања ЕУ.

Програмом Школе европских интеграција предвиђене су и студијске посете, као и серија отворених предавања еминентних стручњака и званичника ЕУ намењених широј јавности.