Наталија Апостолова: Косово је суочено са многим изазовима, од високе незапослености и лошег учинка просветног система, до корупције и лоше владавине права

Фото ГрачаницаОнлајн: Наталија Апостолова

Наталија Апостолова, шефица Канцеларије ЕУ на Косову/Специјална представница ЕУ, упутила је поруку косовским политичким лидерима, после завршетка ванредних парламентарних избора, у којој се каже да је Косово суочено са многим изазовима, од високе незапослености и лошег учинка просветног система, до корупције и лоше владавине права, што остаје препрека за привлачење одрживих инвестиција за развој економије. Стога, од пресудног је значаја да политички лидери озбиљно схвате те изазове, оформе јаку владу и упусте се у реформе које народ жели, поручује Апостолова.

„Похваљујем народ Косова за мирно понашање током избора одржаних 11. јуна, као и Централну изборну комисију за професионалан начин на који је извршила своје дужности. Такође, апелујем на надлежне институције да озбиљно схвате препоруке Мисије ЕУ за посматрање избора и да их примене у складу са тим. Сада је одговорност на политичким лидерима да послушају своје грађане и оформе стабилну владу која ће служити интересима народа”, додаје у поруци шефица Канцеларије ЕУ на Косову.

Апостолова наглашава да је Европска унија посвећена европској перспективи Косова и Србије, што показује и скорашњи састанак високе представнице Федерике Могеринни са председницима Тачијем и Вучићем, али и да очекује примену споразума постигнутих у дијалогу, без одлагања.

“ЕУ ће наставити да помаже народу Косова. Кроз Споразум о стабилизацији и придруживању и сродне инструменте, ЕУ је већ обезбедила политички, економски и законодавни оквир за укорењивање реформи. Својом подршком кроз ИПП, ЕУ даје великодушну финансијску помоћ да би се подржали ти напори и повећала достигнућа на целом Косову”, закључује Апостолова и наглашава да ЕУ очекује убрзавање и придржавање агенди реформе ЕУ и да народ Косова очекује одговорно риководство које ће учинити важан напредак на Европском путу.

Анђелка Ћуп