Грег Делави се састаје са лидерима парламентарних странака на Косову

Фото ГрачаницаОнлајн: Влада Косова

Осим што лидери албанских политичких партуја интензивно разговарају о формирању Владе Косова, разговоре око формирања будуће власти, води и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини, Грег Делави. Делави се састао са лидером Алијансе за ново Косово, Беџатом Пацолијем који је у коалицији са бившим премијером Исом Мустафом. Амерички амбасадор, који се у понедељак састао и са Рамушем Харадинајем, рекао је да ће разговарати са свим парламентарним странкама и најавио да ће се наредних дана састати и са Славком Симићем, председником Српске листе.

Истовремено, Симић тврди да Српску листу још увек нико није званично контактирао како би разговарали о саставу будуће Владе.

„Нико нас још званично није контактирао, али наравно да ћемо разговарати са свима и настојаћемо да обезбедимо што боље позиције да се кроз централане институције боримо за интересе срског народа на Косову и Метохији“, рекао је Славко Симић. Председник Српске листе, који је добио посланички мандат и у будућем сазиву Скупштине Косова, негирао наводе да су представници ове листе недавно незванично разговарали са Кадријем Весељијем, чланом партије Хашима Тачија.

Иначе, кососвки ванредни парламентарни избори одржани су 11. јуна, а коначни резултати су проглашени 8. јула, тако да се најкасније месец дана од проглашења коначних резултата очекује одржавање конститутивне седнице Скупштине Косова после које би косовски председник требало да одреди мандатара за састав нове Владе.

А.Ћ.