fbpx

Protest UNS-a i NUNS-a što Živojin Rakočević nije izabran za člana odbora Agencije za borbu protiv korupcije

Фото ГрачаницаОнлајн: Живојин Ракочевић

Фото ГрачаницаОнлајн: Живојин Ракочевић

„Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), kao ovlašćeni predlagači, najoštrije protestuju protiv današnje odluke poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije da ne izaberu kandidata ova dva novinarska udruženja, Živojina Rakočevića, za člana odbora Agencije za borbu protiv korupcije”, kaže se u zajedničkom saopštenju ova dva udruženja.

Saopštenje preosimo u celosti:

„UNS i NUNS, dve najreprezentativnije profesionalne novinarske organizacije u Srbiji su Rakočevića kao kandidata predložili prvi put još u avgustu 2015, a zatim i u avgustu prošle godine. Rakočević je prvi put predložen nakon što je duže vreme bilo upražnjeno mesto člana odbora koji se bira na predlog novinarskih udruženja.
Ovaj postupak poslanika vladajuće koalicije pokazuje da vlast ne želi da u odboru Agencije za borbu protiv korupcije sedi predstavnik novinarskih udruženja koja nisu pod kontrolom. Postavlja se pitanje šta to vlast želi da sakrije u Agenciji za borbu protiv korupcije.
Živojin Rakočević, novinar i književnik, koji živi i radi u Gračanici, diplomirao je na Katedri za srpsku književnost i jezik Filološkog fakulteta u Prištini, a magistrirao na Univerzitetu u Beogradu.
Bio je osnivač i urednik KiM Radija, Glasa juga, potpredsednik Udruženja novinara Srbije i član saveta Republičke radiodifuzne agencije, a danas je direktor Doma kuture u Gračanici, a već deset godina dopisnik Politike sa Kosova i Metohije. Autor je više knjiga i monografija i dobitnik je nekoliko književnih i novinarskih nagrada, a svoje radove objavljuje u uglednim domaćim i stranim časopisima.

A.Ć.

%d bloggers like this: