fbpx

EU na Kosovu otkazuje projekte u Severnoj Mitrovici; Rakić: Ne pristajemo na ucene

ЕУ

Kancelarija EU na Kosovu/Specijalna predstavnica EU morala je danas da otkaže finansijsku pomoć Severnoj Mitrovici u iznosu od 7,8 miliona evra, rečeno je u saopštenju za medije.

“Projekti su predviđali izgradnju Kulturnog centra i nove zgrade univerziteta u Severnoj Mitrovici. Nažalost, lokalne vlasti nisu uspele da uklone postojeće nelegalno izgrađene objekte i tako oslobode pristup svim radnim oblastima.

Kancelarija EU/SPEU žali zbog otkazivanja ovih projekata, koji je trebalo da budu od koristi za prosvetni i kulturni sektor u Severnoj Mitrovici. EU smatra da su ovi sektori ključni u napretku Kosova i poziva sve organe vlasti, uključujući i organe na lokalnom nivou, da ne štede napore kako bi se kvalitetno obrazovanje učinilo prioritet”, kaže se u saopštenju kancelarije EU na kosovu i naglašava da EU, koja daje doprinos od skoro 100 miliona evra godišnje u vidu finansijske pomoći Kosovu, ostaje posvećena tesnom radu sa organima vlasti radi ulaganja u obrazovanje, kulturu, vladavinu prava i privredni razvoj na Kosovu.

Foto GračanicaOnlajn: Kosovska Mitrovica

Povodom otkazivamja projekata, gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Goran Rakić, izjavio je da je razočaran odlukom ambasadorke natalije Apostolove.

“Ovim putem želim da građanima pojasnim, da ova odluke ambasadorke Apostolove nema veze sa nikakvim uklanjanjem objekata već sa pokušajem da se ambasadorka Apostolova igra sa nama po principu štapa i šargarepe, na šta mi nikada nismo i nećemo pristati’’, nastavlja gradonačelnik Rakić u saopštenju i kaže da su pravi razlozi otkazivanja projekata, sasvim drugačiji.

“Ona zahteva da naša opština omogući nastavak revitalizacije mosta, bez ikakvih garancija kada je u pitanju očuvanje bezbednosti građana, što je naš primarni interes. I drugo, EU izaslanica Apostolova je bila iznenađena našim insistiranjem da nam se pojasni kako je moguće da projekat revitalizacije mosta košta 1,2 miliona evra, a nadzor koji vrši njen tim košta 1,9 miliona evra, što je mnogo više. Podsetiću ambasadorku Apostolovu, njene pretpostavljene, ali i javnost, da su svi projekti koje je naša opština dobila od Kancelarije EU, obezbeđeni dok je na čelu Kancelarije EU bio gospodin Žbogar.

Otkad je na toj poziciji, ambasadorka Apostolova se nije trudila da nam pomogne u unapređenju života građana, već se bavila političkim ucenama, na šta mi ne pristajemo’, rečeno je u saopštenju iz kabineta Gorana Rakića.

A.Ć.

%d bloggers like this: