Свечано у манастиру Свети Архангели код Призрена

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: манастир Свети Архангели

У манастиру Свети Архангели, надомак Призрена, обележена је храмовна слава. Празничној литургији, коју је служио епископ рашкопризренски и косовскометохијски Теодосије, присуствовало је неколико стотина верника.

Празничном литургијом коју је са монаштвом и свештенством служио епископ рашко-призренски Теодосије, у манастиру Свети Архангели код Призрена обележена је храмовна слава. Слави у задужбини цара Душана, чије су мошти својевемено биле похрањене у њој, присуствовало је више стотина верника из свих крајева Косова, централне Србије, као и из Црне Горе.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: отац Михајло, игуман манастира Свети Архангели

„Хвала Богу обилазе нас верници из свих крајева. Долазе појединачно, али и организованим превозима. Ево на слави смо имали гостију са свих страна и то нам јако пуно значи, значи да нас нисмо заборављени“, казао је данас отац Михајло, игуман манастира Свети Архангели, у коме стално борави само још један искушеник. У препуној трпезарији гостију као некада, пре него што је светиња порушена и пре него што су Срби масовно отишли из града на Бистрици. Отац Михајло поносно показује обновљени манастирски конак у коме, како каже, често бораве гости. А гостију данас,пуна порта.

„Супруг и ја смо се пре две године венчали у Призрену, а данас смо кћерку крстили у Пећкој Патријаршији“, каже Неда Зечевић из Котора која је са супругом Иваном и кћеркицом, иако су превалили дуг пут од Котора до Косова, одмах после крштења, из Пећи дошла у манастир Свети Архангели.

Неда Зечевић

У Призрену су данас били и они који су са Косова отишли давно.

„Долазак у Архангеле значи ми све.Као да овим повременим доласцима продужим живот, напуним се вером и позитивном енергијом“,речи су Драгице Васиљевић(66) која је из Призрена отишла осамдесетих година.

Манастир Свети Архангели, који је порушен у мартовском погрому 2004. године и даље се обнавља, а средствима Канцеларије за КиМ до сада су обновљени конаци. Иако је Епархија рашко- призренска 2015. године почела са обновом порушене сркве Светог Николе, локалне власти у Призрену не дозвољавају наставак радова,јер,какосу образложили,манстирнема одговарајућу дозволу. Иначе, светињу недалеко од Призрена, у којем живи двадесетак Срба као и педесетак ученика Богословије, непрестано обезбеђује косовска полиција, која је и данас била присутна на прилазу манстиру.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: манастир Свети Архангели

Манастирској слави у Светим Архангелима, присуствовао је и Жељко Јовић, заменик дирекора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Анђелка Ћуп

Save