fbpx

Goran Rakić: Ne želimo da budemo saučesnici pogrešnih poteza gospođe Apostolove

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Горан Ракић

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Горан Ракић

„Iznenađen sam izjavom specijalne predstavnice EU, Natalije Apostolove, u kojoj tvrdi da EU nije odgovorna za otkazivanje projekata u Severnoj Mitrovici, već lokalna samouprava“, saopštio je gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, pozvavši šeficu Kancelarije EU na Kosovu da objavi kompletnu dokumentaciju za revitalizaciju mosta i izgradnju zgrade Univerziteta u Severnoj Mitrovici.

“Pored toga, zahtevam da se zbog transparentnosti, objavi i ugovor o izgradnji zgrade Univerziteta, jer je u tom ugovoru ambasadorka Apostolova odobrila da firma koja je izradila projekat, istovremeno dobije i ugovor za izvođački nadzor istog projekta, što je nezabeleženo u radu bilo koje organizacije. To nije smelo da se dogodi ako Apostolova, kao što kaže, brine o novcu građana Evropske unije”, navodi se u saopštenju iz Kabineta Gorana Rakića.

Gradonačelnik Severne Mitrovice takođe tvrdi da je kompletnu tendersku i finansijsku proceduru za spomenute projekte sprovela upravo Kancelarija Apostolove.

“Zato zahtevamo da se navedeni ugovori objave, jer ne želimo da budemo saučesnici pogrešnih poteza gospođe Apostolove, koji, siguran sam, nemaju podršku zvaničnog Brisela”, zaključuje se u saopštenju.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Natalija Apostolova

Goran Rakić na kraju kaže da je “čvrsto uveren” da će građani biti iznenađeni podacima da je Kancelarija ambasadorke Apostolove odobrila da se finansiranje revitalizacije mosta obavi za 1.2 miliona evra, a nadzor nad sprovođenjem projekta finansira sa ogromnih, kako je rekao, 1.9 miliona evra.


Podsećamo, specijalna predstavnica EU na Kosovu Natalija Apostolova, odbacivši bilo kakvu političku pozadinu izjavila je za RTK 2, Radio Slobodnu Evropu i Koosev, da Evropska unija nije odgovorna za otkazivanje finansijske pomoći Severnoj Mitrovici i da “nema nikakve veze sa revitalizacijom mosta, kao što tvrdi gradonačelnik“.
 “O ovom problemu smo pregovarali osam meseci. Opština Severna Mitrovica je trebalo da omogući pristup radnim oblastima i ukloni ilegalne objekte. Oni to nisu učinili i mi nismo imali drugu opciju, nego da obustavimo projekte. Žao nam je učenika i studenata, ali odgovornost je na opštini. Novac je izgubljen i vraćen Evropskoj uniji. Mi ćemo se držati naših pravila, koje moraju poštovati i naši partneri, jer se radi o novcu naših građana. Odluka nema nikakve veze sa revitalizacijom mosta, kao što tvrdi gradonačelnik, za obustavljanje projekata odgovorni su oni. Ne postoji politička pozadina naše odluke. Nikada se nisam bavila uslovljavljavanjem”, istakla je Natalija Apostolova, šefica Kancelarije EU na Kosovu.

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: