„Tradicija nas je održala“ i ove godine za Sveta Petku u Lapljem Selu

Фото: Архива

Manifestacija „Zlatne ruke kosovke devojke“ u okviru programa „Tradicija nas je očuvala“ biće organizovana i ove godine osmog avgusta u Lapljem Selu. Ovo je za portal GračanicaOnaljn potvrdila Gordana Đorić ispred Udruženja poslovnih žena „Avenija“ koje, na dan seoske slave Svete Petke, organizuje ovaj događaj. Ideja organizatora je da manifestacija okupi čuvare narodne tradicije. Svečano otvaranje celodnevnog programa „Zlatne ruke kosovke devojke“ biće u utorak osmog avgusta u 12 časova.

Na štandovima u dvorištu ispred Doma kulture u Lapljem Selu biće izložena tradiconalna jela, ručni radovi i rukotvorine, dok su za igru i pesmu zadužena ovdašnja kulturno umetnička društva, narodni i etno pevači.

Specijalni gost progrma biće vokalni solista Snežana Đerdan poznata po izvođenju tradicionalnih i narodinih pesama.

„Snežana Đerdan će nastupiti u okviru celodnevnog kulturno umetničkog programa sa našim  folklornim društvima, mladim pevačkim nadama, a u okviru istog biće organizovana revija najnovijih modela koje su izradile žene iz „Avenije“ – kaže Godrana Đorić, predsednica  Udruženje poslovnih žena „Avenija iz Lapljeg Sela.

Gordana Đorić, Foto (arhiva)

Pored članova Dečijeg ansambla „Venac“ iz Lapljeg Sela i Donje Gušterice u programu će učestvovati KUD „Abrašević“ iz Štrpca i KUD „Mladost“ iz Gotoviše. Specijalni gosti programa biće i članovi Etno-umetničkog kluba „Čerenjski“ koji će predstaviti igru, pesmu ali i nacionalna jela iz Raške oblasti.

„Pored članova Etno-umetičkog kluba „Čerenjski“ iz Raške, dolaze nam gosti iz Kuršumlije, Kruševca, naše severne pokrajine Vojvodine, kao i iz Bitolja i Skoplja, što nas posebno raduje, kaže Đorićeva i dodaje:

„Potrudićemo se da budemo dobri domaćini, jer pored drugarske večeri za naše goste organizjemo i obilazak manastira: Gračanice, Visokih Dečana i Pećke Patrijaršije“, ističe predsednica Udruženja žena „Avenija“.

Organizaciju programa „Tradicija nas je održala“ i manifestacije „Zlatne ruke Kosovke devojke“ pomogli su direktor Kancelarije za zajednice Ivan Tomić, Opština Gračanica, Turistička organizacija Gračanice, Dom kulture u Gračanici, OŠ Miladin Mitić iz Lapljeg Sela i Hotel „Konstantin“.

Ivan Miljković