fbpx

Smenjen rektor Milačić

Фото Б. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: зграда Универзитета у Приштини

зграда Универзитета у Приштини, Фото Б. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Ne stišavaju se polemike oko kadrovskih promena na čelu Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Mitrovici. Prdsednik Srpske liste saopštava: „Gospodin Milačić je smenjen odlukom ministra Šarčevića, jer su njegovi rezultati bili loši“.

Iako još uvek nema zvaničnog stava Vlade oko eventualnih kadrovskih smena na čelu Prištinskog univerziteta, saopštenjem se obratio predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić,koji je istakao da ne želi da se “tema Univerziteta politizuje bez ikakvog razloga” i da se nada da će novi rektor vrlo brzo ispraviti greške koje su počinjene i povesti Univerzitet ka boljoj budućnosti.

„Gospodin Milačić je smenjen odlukom ministra Šarčevića, jer su njegovi rezultati bili loši. Odnosi sa dekanima i profeosrima su poremećeni, a saradnja sa lokalnim institucijama prekinuta“, navodi između ostalog gradonačelnik Severne Mitrovice i predsednik Srpske liste u saopštenju javnosti.

Poslednjih nekoliko dana nedoumice izazivaju brojne reakcije i prepiske predstavnika ove visokoobrazovne ustanove. Naime, posle zahteva rektora Univerziteta u Mitrovici, prof.dr Srećka Milačića i devetorice (od deset)dekana za prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, usledilo je pismo predsednika Saveta Univerziteta, Božidara Zarkovića, koji je pozvao premijerku Anu Brnabić na “iznalaženje obostranog prihvatljivog rešenja” koje će, kako se navodi u pismu prosleđenom premijerki, dovesti od očuvanja Univerziteta kao jednog od oslonca srpskog naroda na KiM”. Takođe, Zarković navodi da se predsednici Vlade obraća u ime celokupne akademske zajednice tog Univerziteta koja je, kako ističe, uznemirena informacijama da se u Vladi Srbije, bez konsultacija i učešća akademske zajednice Univerziteta pripremaju kadrovske i organizacione promene, koje su kako navodi, u suprostnosi sa Ustavom Srbije i zakonom proklamovanom institucionalnom autonomijom Univerziteta.

Posle pomenutog pisma u kojem se apeluje na Vladu da kadrovskim promenama ne čini predsedan devet meseci pre redovnih izbora na Univerzitetu, odnosno oko dileme da li će biti “privremenih mera” oglasio se i ministar prosvete Mladen Šarčević koji je u pismu rektoru Srećku Milačiću naveo da ne slede nikakve statusne promene na Univerzitetu, već da “na osnovu stava lokalne samouprave i studentske organizacije” ima razloga za zabrinutost zbog rektorovog lošeg obavljanja dužnosti.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Goran Rakić

I dok ministar Šarčević u pismu dodaje da će se razgovori na tu temu voditi narednih dana i da je razgovaro lično sa dekanima, odnosno da je u planu radni sastanak početkom septembra, na pomenuto pismo ministra prosvete rektor Milačić uzvraća da je neprijatno iznenađen sadržinom i tonom pisma, odnosno da ne postoje nikakve konkretne činjenice niti dokazi kojima bi iznete tvrdnje bile potkrepljenje.

„Izdržao sam sve moguće napade. Napao me čovek sa fantomkom na ulici, prećeno mi je telefonom, napadali su mi stan. Jednom profesoru zapaljen je automobil, drugom je pucano u auto, trećem je presečen kabl za kočnice, a četvrtog su pretukli. To je bila “pokazna vežba” za one koji ne “žele sa njima da se uhvate u kolo”. Ćutao sam koliko sam mogao kako se ne bi povlačio Univerzitet po medijima“, naveo je obraćajućise javnosti, rektor Milačić, dodajući da je surova istina da Univerzitet nema problema sa Albancima već od “lokalnih čelnika”.

Naime, 14 predstavnika Srba u kosovskim institucijama i studenata, kao razloge za smenu rektora navode da na Univerzitetu postoje brojni problemi koji su nastali “neprofesionalnim, bahatim i nestručnim ponašanjem rektora”. Potpisnici pisma, među kojima su predsednik Srpske liste Goran Rakić, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić, gradonačelnik Štrpca po kosovskom sistemu, Bratisalav Nikolić, gradonačelnik Zvečana (takođe po kosovskom sistemu), Vučina Janković. Oni zameraju rektoru da je angažovan na sedam visokoobrazovnih ustanova i da selektivno potpisuje dilome zbog čega, kako navode brojni studenti na diplome čekaju čak i po tri godine..Osim gašenja isturenih odeljenja u nekim delovima Kosmeta rektoru stavljaju i na teret nesaradnju sa lokalnom samoupravom, a među zamerkama je i da se podaci o upisu fiktivno prikazuju.

Rektor Milačić je u obraćanju javnosti negirao optužbe, a takođe zahteva i poštovanje institucija sistema, odnosno poziva da nadležni organi provere njegov rad.

„Ja sam verovao i verujem u državu Srbiju“, kaže rektor u najnovijem pismu javnosti, u kome posebno optužuje direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića.

„Od dolaska na mesto direktora Kancelarije za KiM, ne prestaje da napada Univerzitet i mene kao rektora. Marta prošle godine, Đurić je pokušao da izvrši integraciju Univerziteta, ali su se tome usprotivili svi fakulteti“, tvrdi Milačić.


Vlada Srbije je na današnjoj sednici smenila rektora Srećka Milačića, a za vršioca dužnosti rektora imenovan je Blagoje Nedeljković, profesor sa Fakulteta tehničkih nauka.


Anđelka Ćup

Save

Save

%d bloggers like this: