Preti li Kosovu energetski kolaps?

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Термоелектрана Косово А, Обилић

Термоелектрана Косово А, Обилић, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Direktor Kosovske energetske korporacije, Arben Đukaj, najavio je pre nekoliko dana da Kosovo očekuje energetski kolaps zbog smanjenih rezervi iskopanog lignita na minimum. Da bi se obezbedla dovoljna količina uglja, potrebna je eksproprijacija zemljišta u privatnoj svojini, rekao je Đukaj.

Zbog toga je premijer Kosova Isa Mustafa, održao juče hitan sastanak sa ministrom za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja, Feratom Šaljom, ministrom za ekonomski razvoj, Bljerandom Staviljecijem i generalnim direktorom Kosovske energetske korporacije, Arbenom Đukajem, na kome se razgovaralo o načinu za prevazilaženje teškoća u proizvodnji električne energije i mogućnostima da se eksproprijacija što pre uradi.

“Očekuje se da će građani koji imaju imovinu u toj oblasti, sarađivati sa KEK-om i državnim institucijama da bi otvorili put, kako zemlja ne bi bila ugrožena u pogledu električne energije, koristeći sva prava koja im pripadaju. Stoga, privremene prepreke, moraju da budu hitno otklonjene, kako ne bi ugrozile zemlju i stvorile nepredviđene obaveze za uvoz električne energije”, piše na sajtu odlazeće Vlade Kosova.

Inače, prištinska TV Klan je objavila da se očekuje hitna odluka Vlade o pronalaženju rešenja za premeštanje stanovnika iz sela Šipitula kod Obilića, kako bi se rešio ovaj problem.

Đukaj je izjavio za Rojters, a prenosi RTV Puls, da Kosovo ima ogromne rezerve lignita, ali ga nema dovoljno iskopanog za proizvodnju električne energije, jer kosovska vlada još od 2013. godine nije rešila problem eksproprijacije 52 hektara zemljišta za iskopavanje lignita.

Anđelka Ćup