Конститутивној седници Скупштине Косова се не назире крај; Р. Харадинај: Имаћемо институције следеће недеље

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Скупштина Косова

Конститутивна седница Скупштине Косова прекинута је данас јер се у сали нису појавили посланици коалиције ПАН, која једина има право да предложи кандидата за председника парламента, а избор председника је била једина тачка дневног реда. Незванично сазнајемо да ће странка Беџета Пацолија, уколико се за десет дана не одблокирају косовске институције, подржати Кадрија Весељија, кандидата коалиције ПАН за председника Скупштине. Рамуш Харадинај каже да ће следеће недеље грађани Косова имати институције.

Медији на албанском, после двочасовног састанка Беџета Пацолија и Рамуша Харадинаја, објавили су синоћ да је Пацоли дао рок својим досадашњим коалиционим партнерима да изнесу свој предлог како би се формирале косовске институције, иначе ће он и посланици из партије на чијем је челу дати подршку кандидату коалиције ПАН, Кадрију Весељију. Арбен Гаши, посланик Дмократског савеза Косова је у изјави медијима рекао да је и ДСК (ЛДК) такође за што хитније проналажење прихватљивог решења и деблокаду Скупштине Косова.

„Тренутно су овде различити погледи на политичку ситуацију, али ја вам тврдим да постоји слога у нашој коалицији, Демократски савез Косова и Алијанса за ново Косово. Такође, постоји воља наше коалиције да се нађе прихватљиво решење. Господин Пацоли је дао идеју како да се за 10 дана нађе решење за излаз из политичке кризе и понављам, постоји јака воља и наше странке и наше коалиције да се што пре, и пре рока од десет дана, изађе из ове ситуације“, рекао је Гаши.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Арбен Гаши

Иначе, на данашњој седници Скупштине Косова, осим посланика коалиције ПАН, нису присуствовали ни посланици Српске листе, али и других странака које окупљају мањине. Дануш Адеми, посланик Демократске странке Ашкалија Косова каже за наш портал да ће коалиција 6+, у којој су Бошњаци, Турци и Ашкалије, подржати Кадрија Весељија за председника Скупштине и Рамуша Харадинаја за премијера Косова.

„Ми смо обећали подршку коалицији коју предводи Рамуш Харадинај и зато данас нисмо били на седници Скупштине. Надам се да ће се косовске институције врло брзо формирати“, рекао је Адеми, додавши да очекује подршку странке Беџета Пацолија кандидатима коалиције ПАН, како за председника Скупштине, тако и за премијера.


Рамуш Харадинај није данас желео пред наше камере, али је кратко рекао за портал ГрачаницаОнлајн, да ће Косово да изађе из политичке блокаде следеће недеље.

Анђелка Ћуп