Убице деце у Гораждевцу, после четрнаест година на слободи

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Споменик убијеним дечацима и настрадалима 1999 године

На данашњи дан, пре 14 година, на реци Бистрици, у Гораждевцу, убијени су деветнаестогодишњи Иван Јововић и Пантелија Дакић, који је имао само 13 година. Убице су и даље непознате, а Еулекс је обуставио истрагу због недостатка доказа. Парстос убијеним дечацима, служио је архимандрит Сава Јањић.

Четрнаест година после, не зна се ко је пуцао у српску младост, у децу која су се купала на реци Бистрици, у близини својих кућа. Родитељи убијених, Пантелије Дакића и Ивана Јововића, као и преживели Ђорђе Угреновић, Богдан Букумирић , Марко Богићевић и Драгана Србљак, разочарани су одлуком Еулекса да обустави истрагу, али и поступцима појединих политичара у Србији и на Косову, који овај догађај у Гораждевцу користе, како су нам рекли, за прикупљање политичких поена.

“Дођу овде да се сликају, а деца нам одоше из Гораждевца. Моји су отишли јер посла нема, а политичари не обраћају пажњу на оне којима је помоћ потребна. Дођу, сликају се и оду”, каже нам мајка Драгане Србљак, једне од рањених тог кобног 13. августа 2003. године.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: мајка и брат Ивана Јововића

Родитељи Ивана Јововића нису хтели пред камеру.

“Туга је иста као пре четрнаест година. Немамо више шта да кажемо. Све смо рекли”, додаје Иванов отац Милош, док немо посматра своју супругу која милује слику свог покојног сина на споменику, немајући више снаге ни за сузе, ни за причу.

Преживели Ђорђе Угреновић, после дугог убеђивања, пристаје да прича. Дрхтавим гласом говори да и данас чује пуцње са Бистрице. Никада их неће заборавити, каже.

Фото М. Марковић; ГрачаницаОнлајн: Ђорђе Угреновић

“И после оволико година се осећам исто, узбуђен сам и чини ми се, још сам уплашен. Не знам шта да вам још кажем, али то је био страшан догађај, рафали су ми још у сећању и нема ноћи и дана да их се не сетим. То не може да се заборави, то је у мени запечаћено док сам жив”, дрхтавим гласом прича Ђорђе, нагласивши да не очекује да ће се икада сазнати ко је пуцао на младе Србе док су се купали у Бистрици.

Парстос Панти и Ивану, у цркви Пресвете Богородице у Гораждевцу, служио је архимандрит Сава Јањић, који је позвао мештане Гораждевца да и поред болне прошлости остану на својим огњиштима.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Парстос убијеним дечацима

“Наша држава, а и наша црква, које су вековима заједно радиле и заједно утемељиле наше предање, још од времена Немањића па до данас, не заборављају ни страдање српског народа на Косову и Метохији. И данас остајемо у заједничким напорима да учинимо све како би људи који су остали овде, живели боље и сигурније, како би се сви они који желе да се врате, вратили и како би им били пружени услови да нормално живе. Боримо се заједно и како би истина о страшним злочинима који су почињени и који су остали некажњени, од 1999. године до данас, коначно дошла пред лице правде” поручио је отац Сава уз поруку Србима са Косова и Метохије да не продају своја имања и не одлазе са својих огњишта.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић, обећао је да држава Србија и српски народ никада неће заборавити своје жртве.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Марко Ђурић и архимандрит Сава Јањић

“Србија не заборавља многострадалну српску Метохију, која је у претходним деценијама била жртва плана за истребљење српског народа са ових простора, који је готово у потпуности успео и зато на данашњи дан помињемо не само Панту, Ивана и све ове младиће чија су имена изгравирана на овом трагичном споменику који се налази у језгру највеће преостале српске енклаве у Метохији, већ се сећамо и десетина хиљада других који су страдали, само зато што су српске националности, било да су убијени на својим кућним праговима, било да су протерани са својих огњишта”, рекао је Ђурић, нагласивши да не можемо говорити о демократији и људским правама, све док људски живот ништа не вреди и “док се год не знају или наводно не знају имена оних који су одговорни за најстрашнију етничку мржњу и прогон на овим просторима”.

This slideshow requires JavaScript.

За злочин у Гораждевцу, у коме су такође тешко рањени и Ђорђе Угреновић, Богдан Букумирић , Марко Богићевић и Драгана Србљак још нико није одговарао, а Еулекс је услед недостатака доказа затворио истргу.

У Гораждевцу је до 1999. године живело преко 1000 Срба, а данас их је остало нешто више од 600.

Анђелка Ћуп

Save