Пети пут прекинута седница Косовског парламента; Пацоли не очекује формирање институција до краја недеље

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Скупштина Косова

Не зна се када ће се наставити конститутивна седница Скупштине Косова, која је прекинута и пети пут због недостатка кворума. У скупштинској сали данас нису били посланици коалције ПАН, окупљене око Рамуша Харадинаја, Кадрија Весељија и Фатмира Љимаја, али ни посланици Српске листе и осталих мањинских заједница. Председавајући Адем Микуловци, заказао је за следећу среду, последњи пут како је рекао, консултације са представницима парламентарних странака.

Иако за седницу Косовског парламента није било кворума, посланици Самоопредељења и коалиције окупљене око Демократског савеза Косова, искористили су скупштинску говорницу како би оптужили коалицију Пан за бојкот институција и непоштовање уставне обавезе. Такође, Рамуш Харадинај је оптужен за контакте са Мирославом Радојчићем, Србином са севера Косова, који је како наводе у Самоопредељењу, криминалац. Србија је била неизоставни део у дискусијама посланика из странке Аљбина Куртија, па је коалиција ПАН оптужена и да жели да „врати Србију на Косово“ и да се некадашњи команданти Ослободилачке војске Косова, боје воље народа Косова, иако желе да се представе да су неустрашиви. Једини посланик који је устао да брани част припадника ОВК-а, односно такозвану „ратну коалицију“, био је Љабинот Тахири, из странке Беџета Пацолија, за кога се спекулише да би могао да подржи избор Кадрија Весељија, кандидата коалиције ПАН за председника Парламента.

Како би се превазишла политичка криза, коалиција окупљена око Демократског савеза Косова Исе Мустафе, затражиће помоћ Уставног суда, али и јавности. То је потврдио и Кораб Сејдиу, из Алијансе за ново Косово најбогатијег Албанца на Косову, Беџета Пацолија, који је демантовао вест да се та коалиција распада и да ће његова странка или неки њен члан подржати коалицију ПАН.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Кораб Сејдиу

„Као што видите ми смо заједно, иако су биле вести да се коалација распала. Права је несрећа што се срећемо са политичком нестабилношћу због неодговорности неозбиљних посланика. Сада имамо нову околност која има и политичку боју, али тражи и дубоку правну анализу, којом ће да се бави наша коалиција, али и и сви посланици, који озбиљно схватају своју уставну обавезу. Позивамо и академску заједницу, као и цивилно друштво да нам у томе помогну“, рекао је Сејдиу.

У медијима на албанском се дуго спекулише д би нова пемијерка Косова могла да буде досадашња градоначелниа Ђаковице, Мимоза Кусари Љиља, али је она то данас демантовала. Кусари Љиља се извинила грађанима Косова и међународној заједници за политичку блокаду.

„Имамо политичку, институционалну и људску обавезу да нађемо решење како да изађемо из институционалне кризе и да нормализујемо живот на Косову. Све ово је последица одлуке Уставног суда из 2014. године, да најбројнија партија или коалиција у парламенту једина може да предложи председника, што сада бескрајно користи коалиција ПАН, недоласком на седницу скупштине. Због нашег политичког неслагања, Косово трпи економске губитке, не спроводи се више од десет великих пројеката, на губитку су сви буџетски корисници. Зато, што пре треба да изађемо из ове агоније и да формирамо институције наше државе“, истакла је доскорашња градоначелница Ђаковице.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Мимоза Кусари Љиља

По уставу Косова, конститутивна седница Скупштине мора да почне у року од 30 дана од дана проглашења резултата парламентарних избора, али није прецизирано, који је рок да се она заврши. Због тога су се огласили и амбасадори земаља Квинте, најразвијенијих западних земаља, затраживши да посланици хитно преузму своју уставну обавезу, почну да долазе на седнице и формирају институције.


Док је у Скупштини Косова поново прекинута конститутивна седница, председништво Демократске партије Косова, чланице коалиције ПАН, одржало је седницу председништва. Иако је било најављено, председник Косова Хашим тачи, није одржао консултације са представницима парламентарних партија. Такође, иако медији на албанском већ неколико дана пишу да ће Алијанса за ново Косово Беџета Пацолија подржати Кадрија Весељија и Рамуша Харадинаја, за председника парламента, односно владе, Пацоли је за за наш портал то демантовао, нагласивши да до краја ове недеље не очекује формирање косовских институција.


Анђелка Ћуп