Peti put prekinuta sednica Kosovskog parlamenta; Pacoli ne očekuje formiranje institucija do kraja nedelje

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Скупштина Косова

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Скупштина Косова

Ne zna se kada će se nastaviti konstitutivna sednica Skupštine Kosova, koja je prekinuta i peti put zbog nedostatka kvoruma. U skupštinskoj sali danas nisu bili poslanici koalcije PAN, okupljene oko Ramuša Haradinaja, Kadrija Veseljija i Fatmira Ljimaja, ali ni poslanici Srpske liste i ostalih manjinskih zajednica. Predsedavajući Adem Mikulovci, zakazao je za sledeću sredu, poslednji put kako je rekao, konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Iako za sednicu Kosovskog parlamenta nije bilo kvoruma, poslanici Samoopredeljenja i koalicije okupljene oko Demokratskog saveza Kosova, iskoristili su skupštinsku govornicu kako bi optužili koaliciju Pan za bojkot institucija i nepoštovanje ustavne obaveze. Takođe, Ramuš Haradinaj je optužen za kontakte sa Miroslavom Radojčićem, Srbinom sa severa Kosova, koji je kako navode u Samoopredeljenju, kriminalac. Srbija je bila neizostavni deo u diskusijama poslanika iz stranke Aljbina Kurtija, pa je koalicija PAN optužena i da želi da „vrati Srbiju na Kosovo“ i da se nekadašnji komandanti Oslobodilačke vojske Kosova, boje volje naroda Kosova, iako žele da se predstave da su neustrašivi. Jedini poslanik koji je ustao da brani čast pripadnika OVK-a, odnosno takozvanu „ratnu koaliciju“, bio je Ljabinot Tahiri, iz stranke Bedžeta Pacolija, za koga se spekuliše da bi mogao da podrži izbor Kadrija Veseljija, kandidata koalicije PAN za predsednika Parlamenta.

Kako bi se prevazišla politička kriza, koalicija okupljena oko Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe, zatražiće pomoć Ustavnog suda, ali i javnosti. To je potvrdio i Korab Sejdiu, iz Alijanse za novo Kosovo najbogatijeg Albanca na Kosovu, Bedžeta Pacolija, koji je demantovao vest da se ta koalicija raspada i da će njegova stranka ili neki njen član podržati koaliciju PAN.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Korab Sejdiu

„Kao što vidite mi smo zajedno, iako su bile vesti da se koalacija raspala. Prava je nesreća što se srećemo sa političkom nestabilnošću zbog neodgovornosti neozbiljnih poslanika. Sada imamo novu okolnost koja ima i političku boju, ali traži i duboku pravnu analizu, kojom će da se bavi naša koalicija, ali i i svi poslanici, koji ozbiljno shvataju svoju ustavnu obavezu. Pozivamo i akademsku zajednicu, kao i civilno društvo da nam u tome pomognu“, rekao je Sejdiu.

U medijima na albanskom se dugo spekuliše d bi nova pemijerka Kosova mogla da bude dosadašnja gradonačelnia Đakovice, Mimoza Kusari Ljilja, ali je ona to danas demantovala. Kusari Ljilja se izvinila građanima Kosova i međunarodnoj zajednici za političku blokadu.

„Imamo političku, institucionalnu i ljudsku obavezu da nađemo rešenje kako da izađemo iz institucionalne krize i da normalizujemo život na Kosovu. Sve ovo je posledica odluke Ustavnog suda iz 2014. godine, da najbrojnija partija ili koalicija u parlamentu jedina može da predloži predsednika, što sada beskrajno koristi koalicija PAN, nedolaskom na sednicu skupštine. Zbog našeg političkog neslaganja, Kosovo trpi ekonomske gubitke, ne sprovodi se više od deset velikih projekata, na gubitku su svi budžetski korisnici. Zato, što pre treba da izađemo iz ove agonije i da formiramo institucije naše države“, istakla je doskorašnja gradonačelnica Đakovice.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Mimoza Kusari Ljilja

Po ustavu Kosova, konstitutivna sednica Skupštine mora da počne u roku od 30 dana od dana proglašenja rezultata parlamentarnih izbora, ali nije precizirano, koji je rok da se ona završi. Zbog toga su se oglasili i ambasadori zemalja Kvinte, najrazvijenijih zapadnih zemalja, zatraživši da poslanici hitno preuzmu svoju ustavnu obavezu, počnu da dolaze na sednice i formiraju institucije.


Dok je u Skupštini Kosova ponovo prekinuta konstitutivna sednica, predsedništvo Demokratske partije Kosova, članice koalicije PAN, održalo je sednicu predsedništva. Iako je bilo najavljeno, predsednik Kosova Hašim tači, nije održao konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih partija. Takođe, iako mediji na albanskom već nekoliko dana pišu da će Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija podržati Kadrija Veseljija i Ramuša Haradinaja, za predsednika parlamenta, odnosno vlade, Pacoli je za za naš portal to demantovao, naglasivši da do kraja ove nedelje ne očekuje formiranje kosovskih institucija.


Anđelka Ćup