Приштина: Договорен наставак конститутивне седнице Скупштине Косова за 24. август

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Консултативни састанак Скупштине Косова

Наставак констититивне седнице Скупштине Косова, заказан је за 24. август, одлучено је данас у Приштини на консултацијама председавајућег Адема Микуловција са представницима парламентарних партија. Српска листа ће подржати кандидата који буде имао већину и неће бити кочница у фомирању институција, поновио је представник те листе Славко Симић. Осим листе Српска, за местео потпредседника Скупштине Косова, заинтересована и СЛС.

Потпредседник Демократске партије Косова, Енвер Хоџај је изјавио да ће једини кандидат за председника косовског парламента бити Кадри Весељи. Уколико се седница одржи заказаног датума, посланици Самоопредељења, чији представник није био на консултацијама, као и коалиција око Демократског савеза Косова неће гласати за Весељија.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Енвер Хоџај

Уколико је коалиција Пан, састављена од партија ратних команданата, Харадинаја, Весељија и Љимаја, заиста обезбедила већину, средином следеће недеље, Скупштина Косова ће добити председника и потпредседнике. Кадри Весељи је једини кандидат коалиције Пан, која има 39 посланика. Међутим, чак и са гласовима посланика мањинских заједница, та коалиција нема већину.

За место потпредседника у Скупштини Косова заинтересоване и Српска листа и СЛС

Српска листа не жели да учествује у сукобу албанских партија, нити да кочи формирање институција које су преко потребне грађанима Косова. Њен представник Славко Симић је поновио данас да ова листа не жели да учествује у било каквим политичким играма.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Славко Симић

„У име Српксе листе кажем да уколико будемо увидели да не постоји одговорност за наставак седнице која ће се на иницијативу коалиције Пан одржати 24. августа, уколико не постоји одговорност и уколико осетимо да постоји било каква политичка игра, у том случају Српска листа неће учествовати. У супротном ми смо заинтересовани да се конституише председништво и да у њему имамо свог члана“, рекао је Симић.

Осим неслагања албанских политичких партија, на консултативном састанку је први пут било приметно и неслагање српских посланика.

Слободан Петровић, посланик Самосталне либералне странке, који је у прошлом сазиву био у посланичком клубу Српске листе и чији би глас могао да буде важан при гласању у парламенту, рекао је да ће његова странка имати кандидата за потпредседника Скупштине и да Српска листа нема ексклузивно прво да једина представља српски народ, самим тим и да има потпредседника Скупштине и представнике у Влади. Петровић каже да је отворен за разговор са свима и да су нови избори последња солуција.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Слободан Петровић

„Нови избори су задња варијанта, али мислим да нису немогући. Поучени претходним изборима и искуствима, мишљења сам да ће у овом сазиву требати мање од шест месеци да се формира влада и изаберу председник и потпредседник Скупштине“, рекао је Петровић

Још док је трајао консултативни састанак, коалиција Демократског савеза Косова, Алијансе за ново Косово и Алтернативе, организовала је округли сто, са представницима акдемске јавности и цивилног сектора, како би се нашао начин превазилажења блокаде институција и како се убудуће не би дешавали политички вакуми.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Иљир Деда

Посланик Алтернативе Иљир Деда, каже да постојеће ситуација не води у нове изборе, али и да неће подржати коалицију Пан већ да је округли сто на коме је учествовао тражио другачије одговоре:

„Идеја округлог стола да се изађе са дугорочнијом визијом како да се у будућности избегну овакве ситуације. Да ли ће то бити уставне промене или шта год, нама ће требати консензус како год желели да идемо напред“, закључио је Деда

Председник Алијансе за будућност Косова и кандидат за премијера коалиције Пан, Рамуш Харадинај, одржао је данас конференцију за новинаре. Харадинај је рекао да се нада да ће политичка ситиација врло брзо бити јаснија, а да је разлог што се одужило формирање институција, тај што је победничка коалиција, била заинтересована за шири консензус, а не само за 61 глас.

И.М – А.Ћ.