Priština: Dogovoren nastavak konstitutivne sednice Skupštine Kosova za 24. avgust

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Консултативни састанак Скупштине Косова

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Консултативни састанак Скупштине Косова

Nastavak konstititivne sednice Skupštine Kosova, zakazan je za 24. avgust, odlučeno je danas u Prištini na konsultacijama predsedavajućeg Adema Mikulovcija sa predstavnicima parlamentarnih partija. Srpska lista će podržati kandidata koji bude imao većinu i neće biti kočnica u fomiranju institucija, ponovio je predstavnik te liste Slavko Simić. Osim liste Srpska, za mesteo potpredsednika Skupštine Kosova, zainteresovana i SLS.

Potpredsednik Demokratske partije Kosova, Enver Hodžaj je izjavio da će jedini kandidat za predsednika kosovskog parlamenta biti Kadri Veselji. Ukoliko se sednica održi zakazanog datuma, poslanici Samoopredeljenja, čiji predstavnik nije bio na konsultacijama, kao i koalicija oko Demokratskog saveza Kosova neće glasati za Veseljija.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Enver Hodžaj

Ukoliko je koalicija Pan, sastavljena od partija ratnih komandanata, Haradinaja, Veseljija i Ljimaja, zaista obezbedila većinu, sredinom sledeće nedelje, Skupština Kosova će dobiti predsednika i potpredsednike. Kadri Veselji je jedini kandidat koalicije Pan, koja ima 39 poslanika. Međutim, čak i sa glasovima poslanika manjinskih zajednica, ta koalicija nema većinu.

Za mesto potpredsednika u Skupštini Kosova zainteresovane i Srpska lista i SLS

Srpska lista ne želi da učestvuje u sukobu albanskih partija, niti da koči formiranje institucija koje su preko potrebne građanima Kosova. Njen predstavnik Slavko Simić je ponovio danas da ova lista ne želi da učestvuje u bilo kakvim političkim igrama.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Slavko Simić

„U ime Srpkse liste kažem da ukoliko budemo uvideli da ne postoji odgovornost za nastavak sednice koja će se na inicijativu koalicije Pan održati 24. avgusta, ukoliko ne postoji odgovornost i ukoliko osetimo da postoji bilo kakva politička igra, u tom slučaju Srpska lista neće učestvovati. U suprotnom mi smo zainteresovani da se konstituiše predsedništvo i da u njemu imamo svog člana“, rekao je Simić.

Osim neslaganja albanskih političkih partija, na konsultativnom sastanku je prvi put bilo primetno i neslaganje srpskih poslanika.

Slobodan Petrović, poslanik Samostalne liberalne stranke, koji je u prošlom sazivu bio u poslaničkom klubu Srpske liste i čiji bi glas mogao da bude važan pri glasanju u parlamentu, rekao je da će njegova stranka imati kandidata za potpredsednika Skupštine i da Srpska lista nema ekskluzivno prvo da jedina predstavlja srpski narod, samim tim i da ima potpredsednika Skupštine i predstavnike u Vladi. Petrović kaže da je otvoren za razgovor sa svima i da su novi izbori poslednja solucija.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Slobodan Petrović

„Novi izbori su zadnja varijanta, ali mislim da nisu nemogući. Poučeni prethodnim izborima i iskustvima, mišljenja sam da će u ovom sazivu trebati manje od šest meseci da se formira vlada i izaberu predsednik i potpredsednik Skupštine“, rekao je Petrović

Još dok je trajao konsultativni sastanak, koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za novo Kosovo i Alternative, organizovala je okrugli sto, sa predstavnicima akdemske javnosti i civilnog sektora, kako bi se našao način prevazilaženja blokade institucija i kako se ubuduće ne bi dešavali politički vakumi.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Iljir Deda

Poslanik Alternative Iljir Deda, kaže da postojeće situacija ne vodi u nove izbore, ali i da neće podržati koaliciju Pan već da je okrugli sto na kome je učestvovao tražio drugačije odgovore:

„Ideja okruglog stola da se izađe sa dugoročnijom vizijom kako da se u budućnosti izbegnu ovakve situacije. Da li će to biti ustavne promene ili šta god, nama će trebati konsenzus kako god želeli da idemo napred“, zaključio je Deda

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova i kandidat za premijera koalicije Pan, Ramuš Haradinaj, održao je danas konferenciju za novinare. Haradinaj je rekao da se nada da će politička sitiacija vrlo brzo biti jasnija, a da je razlog što se odužilo formiranje institucija, taj što je pobednička koalicija, bila zainteresovana za širi konsenzus, a ne samo za 61 glas.

I.M – A.Ć.