Kreće hajka na Srbe

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: одређено саслушање председнику Привременог органа општине Пећ, Милош Димитријевић

Фото ГрачаницаОнлајн: одборник у СО Пећ Милош Димитријевић

Odmah nakon ulaska Srpske liste u Vladu Ramuša Haradinaja, Kosovska policija pretresa prostorije institucija koje rade u sistemu Republike Srbije, a pojedinci optužuju neke od novih srpskih ministara za ratne zločine. Oduzeta je dokumentacija Crvenom krstu Srbije, koji funkcioniše na Kosovu, a pretres je izvršen i u Goraždevcu, u prostorijama opštine Peć, koja radi u sistemu Republike Srbije. Inače, u predizbornoj kampanji, Haradinaj je obećao gašenje svih institucija koje rade u sistemu Republike Srbije. Rahim Pacoli, sekretar Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija, traži smenu i hapšenje novog ministra poljoprivrede, Nenada Rikala, zbog navodnih ratnih zločina.

U toku jučerašnjeg dana i protekle noći, pripadnici Kosovske specijalne policije Rosu, pretresli su prostorije Crvenog krsta u više mesta na Kosovu i Metohiji. Privođeni su i saslušavani sekretari Crvenog krsta u Goraždevcu, Gračanici i Plemetini, a pretres je izvršen i u prostorijama te organizacije u Severnoj Mitrovici. Pretres je vršen i u kućama zaposlenih radnika Crvenog krsta. Oduzeta je dokumentacija, za koju radnici Crvenog krsta koji funkcioniše u sistemu Republike Srbije tvrde da je socijalna karta, dok mediji koji izveštavaju na albanskom, tvrde da je reč o špijunaži.

Takođe, juče je sekretar Alijanse za novo Kosovo, Rahim Pacoli, brat od strica lidera te stranke Bedžeta Pacolija, na svom fejsbuk profilu zatražio od premijera Ramuša Haradinaja da razreši ministra poljoprivrede, Nenada Rikala, zbog navodnih ratnih zločina. Pacoli je naglasio da bi Rikalo trebalo da bude uhapšen i da mu se sudi.

Objavljujemo originalnu objavu Pacolija, u kojoj poziva tužilaštvo da odmah reaguje i pokrene postupak protiv Nenada Rikala.

Rrahim Pacolli
13 h · Pristina, Kosovo, Kosovo ·
Të shkarkohet Ministri i Bujqësisë Nenad Rikalo
Rrëfimi i dëshmitarëve për keqtrajtimin e banorëve të lagjes Dardania nga Ministri i Bujqësisë Nenad Rikalo duhet të vënë në lëvizje të menjëhershme Prokurorinë.
Ani pse kanë kaluar 20 vjet, ai që ka kryer krime në kohë të luftës duhet të gjykohet dhe të dënohet.
I bëj thirrje kryeministrit Ramush Haradinaj të shkarkojë Rikalon dhe të emërojë një ministër të ri.
Prokuroria dhe gjyqësori duhet ta hetojnë këtë rast në mënyrë të pavarur, pa ndikime politike. Rr.P

Napominjemo da je Nenad Rikalo živeo u Gračanici posle oružanih sukoba, već nekoliko godina je član Centralne izborne komisije na Kosovu, a da je pre toga bio veoma aktivan u nevladinom sektoru. Nikada do sada nije bio ovakvih optužbi na njegov račun.

Anđelka Ćup