Креће хајка на Србе

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: одређено саслушање председнику Привременог органа општине Пећ, Милош Димитријевић

Одмах након уласка Српске листе у Владу Рамуша Харадинаја, Косовска полиција претреса просторије институција које раде у систему Републике Србије, а појединци оптужују неке од нових српских министара за ратне злочине. Одузета је документација Црвеном крсту Србије, који функционише на Косову, а претрес је извршен и у Гораждевцу, у просторијама општине Пећ, која ради у систему Републике Србије. Иначе, у предизборној кампањи, Харадинај је обећао гашење свих институција које раде у систему Републике Србије. Рахим Пацоли, секретар Алијансе за ново Косово Беџета Пацолија, тражи смену и хапшење новог министра пољопривреде, Ненада Рикала, због наводних ратних злочина.

У току јучерашњег дана и протекле ноћи, припадници Косовске специјалне полиције Росу, претресли су просторије Црвеног крста у више места на Косову и Метохији. Привођени су и саслушавани секретари Црвеног крста у Гораждевцу, Грачаници и Племетини, а претрес је извршен и у просторијама те организације у Северној Митровици. Претрес је вршен и у кућама запослених радника Црвеног крста. Одузета је документација, за коју радници Црвеног крста који функционише у систему Републике Србије тврде да је социјална карта, док медији који извештавају на албанском, тврде да је реч о шпијунажи.

Такође, јуче је секретар Алијансе за ново Косово, Рахим Пацоли, брат од стрица лидера те странке Беџета Пацолија, на свом фејсбук профилу затражио од премијера Рамуша Харадинаја да разреши министра пољопривреде, Ненада Рикала, због наводних ратних злочина. Пацоли је нагласио да би Рикало требало да буде ухапшен и да му се суди.

Објављујемо оригиналну објаву Пацолија, у којој позива тужилаштво да одмах реагује и покрене поступак против Ненада Рикала.

Rrahim Pacolli
13 h · Pristina, Kosovo, Kosovo ·
Të shkarkohet Ministri i Bujqësisë Nenad Rikalo
Rrëfimi i dëshmitarëve për keqtrajtimin e banorëve të lagjes Dardania nga Ministri i Bujqësisë Nenad Rikalo duhet të vënë në lëvizje të menjëhershme Prokurorinë.
Ani pse kanë kaluar 20 vjet, ai që ka kryer krime në kohë të luftës duhet të gjykohet dhe të dënohet.
I bëj thirrje kryeministrit Ramush Haradinaj të shkarkojë Rikalon dhe të emërojë një ministër të ri.
Prokuroria dhe gjyqësori duhet ta hetojnë këtë rast në mënyrë të pavarur, pa ndikime politike. Rr.P

Напомињемо да је Ненад Рикало живео у Грачаници после оружаних сукоба, већ неколико година је члан Централне изборне комисије на Косову, а да је пре тога био веома активан у невладином сектору. Никада до сада није био оваквих оптужби на његов рачун.

Анђелка Ћуп