Ђурић у Москви: Србија ће имати подршку Русије у очувању свог територијалног интегритета

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас у Москви са Петром Толстојем, замеником председника руске Думе задуженим за међународну сарадњу. Ђурић и Толстој нагласили су значај продубљивања односа Србије и Русије, на основама братске сарадње и пријатељства, који су карактерисали односе двеју држава и народа кроз читаву историју.

Ђурић је изразио задовољство оствареном државном сарадњом Србије и Русије, и захвалио на подршци унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији који је покренут на иницијативу председника Александра Вучића и који за циљ има окупљање свих друштвених снага ради јачања капацитета Србије да се бори за своје националне интересе.

Истичући да је успешна борба против чланства самопроглашеног Косова у међународним организацијама незамислива без подршке Русије, Ђурић је званичника руског парламента упознао са током дијалога Београда  и Приштине и чињеницом да Срби у привременим институцијама самоуправе први пут од 1999. године имају ефективну моћ и утицај.

Према његовим речима, Србија ће наставити да чува своју војну неутралност и да, негујући традиционално и искрено пријатељство, продубљује све видове сарадње са Руском Федерацијом, због чега је суочена са великим притисцима од стране држава које Русију не доживљавају као партнера.

„Државне институције Србије имају јасан мандат од народа да чувају и унапређују братске односе са Руском Федерацијом, и константа наших односа према Русији никада и ни у каквим околностима неће се мењати“, нагласио је Ђурић.

Он је истакао да је парламентарна група за односе са Русијом далеко најбројнија у Народној Скупштини Србије, што је још један од показатеља карактера односа двеју држава.

На састанку је било речи и о припреми декларације за очување српског идентитета, културе, језика и писма, за чије спровођење ће, према Толстојевим речима, Србија имати пуну подршку руске Думе.

Толстој је истакао да је Русија увек била раме о које Србија може да се ослони, и да ће зато и у будућности имати подршку Москве у настојањима да заштити свој сувереитет на Косову и Метохији.

Заменик председника руске Думе је рекао да ће у предстојећем периоду бити настављено продубљивање међупарламентарне сарадње, са циљем заштите територијалне целовитости Србије и стабилности на Балкану.

„Наставићемо да негујемо топле односе Србије и Русије, јер они су за нас веома важни“, поручио је Толстој.

Састанку је присуствовао и амбасадор Србије у Руској Федерацији Славенко Терзић.