Далибор Јевтић: Свако продато парче српске земље је продата шанса да нас у будућности буде више

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Отварање Омладинског центра у селу Осојане

Приликом отварања Омладинског центра у селу Осојане, у општини Исток, заменик косовског премијера и министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић, позвао је Србе на Косову и у Метохији да не продају своја имања. Јевтић је обећао подршку мештанима Осојана и околних села, нагласивши да је приоритет министарства на чијем је челу, али и изабраних представника Срба у косовским институцијама, осим повратка расељених, опстанак и останак оних који никада нису одлазили са ових простора.

После Парохијског дома и базена, у Осојану је средствима Министарства за повратак и заједнице, отворен и Омладински центар. Свака па и намања инвестиција овде значи много, значи наду за останак и опстанак, кажу мештани повратничких метохијских села.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Светислав Дубић

“За нас овај дом значи много, зато што има доста деце и омладине, а живот је тежак. Услови за живот су тешки, деца немају где да изађу, са ким да се друже. Овај дом ће обезбедити забаву, дружење, учење, спортске активности, али ће и запослити неколико људи”, каже Светислав Дубић, из оближњег Сувог Лукавца.

Министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић, нагласивши да Срби у Метохији живе у најтежим условима, обећао је даљу подршку министартва на чијем је челу свима који су се вратили, али и онима који никада нису ни одлазили са ових простора.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

“Нећемо да станемо на овоме. Срби у Метохији ћи и даље да имају пуну подршку Министарства за повратак и заједнице у свему и увек ћемо да разговарамо искрено. Не бавимо се високом политиком, јер немамо капацитете да решавамо велике правде и неправде. Бавимо се животом људи, желимо да што више Срба вратимо, али се боримо и за опстанак свих оних којји су опстали и остали свих ових година на овим просторима, јер без опстанка неће да буде ни повратка, посебно младих људи. Повратак младих и њихова запослења, биће приоритет у нашем раду”, истакао је Јевтић, позивајући Србе да не продају своју имовину јер, како је рекао: “Свако продато парче српске земље, значи продату шансу да нас у будућности буде више.”

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Весна Маликовић

Циљ изградње Омладинског центра, био је окупљање омладине на једном месту, али и свих Срба, како оних који живе у Метохији, тако и оних у расејању, рекла је координатор за повратак у општини Исток Весна Маликовић,

“Метохија је место одакле су се увек људи селили, али је Метохија и место у које су се увек људи враћали”, истакла је Маликовићева, изразивши наду да ће се тренад повратка наставити и да ће се у Метохији наставити изградња кућа за повратнике, посебно за мештане села Љубожде.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Саша Милосављевић

На отварању Омладинског центра у Осојану, чија је изградња коштала 150 000 евра, осим Јевтића и његових сарадника, био је и шеф посланичког клуба Српске листе, Саша Милосављевић, који је на јунским косовским парламентарним изорима ове године, од свих српских кандидата, добио највише гласова.

 

Анђелка Ћуп