fbpx

Tužilaštvo u Đakovici odbacilo prijavu za rušenje spomen obeležja Slavuju i Pereniću

Osnovno Tužilaštvo u Đakovici odbacilo je prijavu i zbog nedostatka dokaza rešilo da ne pokreće krivični postupak protiv nepoznatih počinilaca koji su u maju 2016. godine na putu Velika Hoča – Zočište porušili spomen obeležje nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću.

Nakon četvrtog rušenja spomen obeležja Đuru Slavuju i Ranku Pereniću predstavnici Uduženja novinara Srbije u saradnji sa predstavnicima opštine Orahovac prijavili su slučaj Policijskoj stanici u Orahovcu. Prijava je prosleđena Osnovnom tužilaštvu u Đakovici.

Početkom septembra ove godine Tužilaštvo u Đakovici odbacilo ju je, navodeći da „dokaza u vezi oštećenja imovine nema“.

U obrazloženju rešenja navodi se da je „nakon procene spisa predmeta, tužilac 17. novembra 2016. godine uputio službeni nalog za prikupljanje dokaza i činjenica policijskoj stanici u Đakovici. Ista je 5.  decembra 2016. godine odgovorila službenim izveštajem da u vezi sa predmetom, do danas nisu bili u mogućnosti da pronađu bilo kakve svedoke ili da dobiju bilo kakvu informaciju koja bi pomogla u rešavanju slučaja, dodajući da nisu mogli obezbediti snimke sigurnosnih kamera jer mesto događaja nije pokriveno sigurnosnim kamerama“.

Zbog toga je, usled nedostatka dokaza, krivična prijava odbačena“, piše u rešenju Osnovnog tužilaštva u koje je UNS imao uvid.

Odovor Tužilaštava podnosiocima prijave dostavljen je na albanskom jeziku. Odgovora za ostala četiri slučajeva rušenja obeležja nestalim novinarima Radio Prištine, međutim, još uvek nema. Jednu od porušenih ploča predstavnici UNS-a su predali policiji koja je uzela otiske prstiju za utvrđivanje identiteta počinalaca, ali rezultata istrage još uvek nema.

Nepoznate osobe do sada su  pet puta rušile spomen ploču nestalim novinarima Radio Prištine koju predstavnici UNS-a i Društva novinara Kosova i Metohije postavljaju  na putu Velika Hoča – Zočište.

Na spomen obeležju na srpskom i albanskom jeziku piše: „Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih“.

Slavuj i Perenić su nestali kada su krenuli da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir Zočište. Bili su u automobilu „zastava 128“ plave boje koji nikada nije pronađen.

%d bloggers like this: