Далибор Јевтић: Призренска богословија, симбол упорности и воље српског народа

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић са Србима из Призрена

Да није било упорностиу владике Теодосија и Српске православне цркве, ми данас не бисмо имали Богословију у Призрену. Повратници у село Новаке, надомак Призрена, такође буде наду да ће Срби опстати и да ће се вратити у овај део Косова. То је данас поручио заменик косовског премијера и министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић, обилазећи Србе у призренском насељу Поткаљаја и у селу Новаке.

Поратници у општину Призрен, живе тешко, не виде јасну перспективу, али не губе наду и не одустају. Надају се да ће надлежни учинити све што је у њиховој моћи како би Срби опстали на својим огњиштима и како би се својим, макар и срушеним кућама, вратили сви који то желе.

„Надамо се да ће се од наших захтева барем пола остварити. Недостаје нам много, од наше државе, па до становништва. Без људи нема живота, без деце живот пропада, село се гаси. Покушавамо на све начине да оснујемо школу јер се деца рађају, неопходна нам је школа“, каже Бранко Глигоријевић, представник села Новаке.

Министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић, обећавши пуну подршку онима који су се вратили, али и онима који желе да се врате, истакао је да морају све институције подједнако да се ангажују у процесу повратка и обезбеђивању основних услова за живот. Захваливши се Србима на истрајности и жељи да опстану, Јевтић је обећао да ће се борити за сваког Србина на Косову, ма где он живео.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић са мештанима села Новаке

„Ови људи су најбољи пример да се уз упорност и истрајност може стићи до циља када је у питању повратак, али и опстанак. И сами чујете да људи овде живе тешко и да се баве углавном пољопривредом. Министартво за заједнице и повратак је у протеклом периоду помагало овим људима у селу Новаке, а помагаћемо и даље онолико колико можемо. Међутим, потребна је помоћ и са других страна и од других институција. Понављам, упорност је веома важна. Данас сам са владиком Теодосијем управо говорио о тој упорности, јер да није било упорности владике Теодосија и Српске православне цркве, ми данас не бисмо имали Богословију у Призрену. Тада је она на самом почетку имала само деветорицу ученика, а данс 54. Зато морамо учинити све како бисмо и у селу Новаке отворили школу. Нека сутра ово село има само једно дете, симболички је јако важно да то дете отвори школу“, поручио је министар Јевтић.

Осим приоритета да се олакша живот повратницима у свим деловима Косова, министар Јевтић је истакао да тренутно министарство на чијем је челу ради и на повратку Срба у село Доња Србица у општини Призрен.

Анђелка Ћуп