fbpx

U Pasjanu se rađa sve više dece

Фото Д. З.: болница Пасјане

Фото Д. З.: болница Пасјане

Dnevno se osoblju Zdravstvenog centra Gnjilane, izmeštenom u Pasjane, obrati od 45 do 50 pacijenata, ali ono što je najbitnije jeste da je od početka godine ovde rođeno 177 beba.

Zdravstveni centar iz Gnjilana koji je počeo sa radom januara 2015 godine na novoj lokaciji,u selu Pasjane, prerastao je u funkcionalnu opštu bolnicu koja opslužuje oko 35.000 Srba iz Kosovskog pomoravlja. Po rečima doktora Zorana Perića,direktora ove zdravstvene ustanove koja upošljava oko 300 radnika, a koju su  danas posetili Marko Đurić, direktor Kancearije za Kosovo i Meothiju kao i predstavnici Srpske liste, u ovoj zdrvastvenoj ustanovi od početka godine zbrinuto je oko 7000 pacijenata.

„Osim našeg naroda koji sada ovde dolazi za gotovo sve  zdravstvene usluge, a za koje su ranije odlazili u sredine u centralnoj Srbiji, dolazi i sve veći broj Albanaca, jer veruju našim lekarima ali i činjenici da je naša bolnica savremeno opremljen“, rekao je doktor Zoran Perić, zahvalivši se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je tada u svojstvu premijera, odnosno 2015. godine otvorio ovu ustanovu. Perić se zahvalio i Kancelariji Vlade srbije za Kosovo i Metohiju ali koja je uložila sredstva za opremanje ove zdrvastvene ustanove.

Foto D. Z.: bolnica Pasjane

„Od početka godine do sada, u našoj ustanovi obaveljno je oko 70.000 laboratorijskih analzila. Dnevno nam se obrati od 45 do 50 pacijenata, ali ono što je najbitnije jeste da je od početka godine ovde rođeno 177 beba , odnosno oko 350 beba godišnje, što je na nivou porođaja od pre 1999. godine“, istakao je direktor Perić, naglašavajući da se na ginekološko-akušerskom odeljenju osim porođaja obavljaju i drugi zahvati, a da se za operaicije pored srpskih žena iz Kosovskog pomoravlja, obraća i sve veći broj Albanki.Osim ostalih specijalističkih službi, u opštoj bolnici je savremeno opremljeno i dečije odeljenje .

„Jutros sam dovela kćerkicu na pregled, ali su je zadržali na odeljenju da bi ispitali sve simptome, odnosno da li je samo u pitanju prehlada“, priča Zlata Savić (40) iz Donje Budrige, udaljene sedam kilomatara od Pasjana. Iako zabrinuta za zdravlje svoje kćerke, Zlata kaže da je zadovoljna što sada svoju sedmogodišnju kćerkicu ne mora da vodi do zdravstvenih ustanova u centralnoj Srbiji, uglavnom u Vranje. Kaže da veruje ovdašnjim lekarima koji joj ulivaju poverenje, ali da njena  devojčica iako je bolesna više pažnje poklanja opremljenoj sobi na dečijem odeljenju u čijem se središnjem delu nalaze igračke. Direktor Perić podseća da su u sređivanju i opremanju ustanove pomogli i brojni donatori, poput  francuskog humanitarca Arnoa Gujona, predstavnika Humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo” al,i i Forma ideale koja je opremila celokupnu kuhinju posredstvom Fonda humanosti „Večernjih Novosti”


„Opšti cilj otvaranja ove bolnice jeste da se poveća natalitet  u srpskim sredinama, ali i da porodilje ne odlaze u druge sredine radi porođaa“, rekao je prilikom obilaska Zdravstvenog centra Gnjilane u Pasjanu, Marko Đurić, direktor Kanclearije za KiM, naglašavajući da je Kanclearija u opremanje ove ustanove uložila 46 miliona dinara.

„Oprema koju poseduje ova bolnica ne viđa se često ni u daleko većim centrima, ali i zaposleni svojim radom i entuzijazmom ukazuju da ovde ima budućnosti za naš narod, odnosno da naš opstanak zavisi od rada,  borbe i spremnosti da gradimo ozbiljne sisteme“, podvukao je Đurić, koji je sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i saradnicima obišao porodilište u Pasjanu.

Foto RTV Puls: manastir Draganac

„Srbi sa Kosova i Metohije treba da budu verni sebi, svojim porodicama i svojoj crkvi. Doći će bolje vreme ako budemo čvrsti i složni“, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, tokom svoje prve posete manastiru Draganac u Kosovskom Pomoravlju.


Anđelka Ćup

%d bloggers like this: