У Пасјану се рађа све више деце

Фото Д. З.: болница Пасјане

Дневно се особљу Здравственог центра Гњилане, измештеном у Пасјане, обрати од 45 до 50 пацијената, али оно што је најбитније јесте да је од почетка године овде рођено 177 беба.

Здравствени центар из Гњилана који је почео са радом јануара 2015 године на новој локацији,у селу Пасјане, прерастао је у функционалну општу болницу која опслужује око 35.000 Срба из Косовског поморавља. По речима доктора Зорана Перића,директора ове здравствене установе која упошљава око 300 радника, а коју су  данас посетили Марко Ђурић, директор Канцеарије за Косово и Меотхију као и представници Српске листе, у овој здрваственој установи од почетка године збринуто је око 7000 пацијената.

„Осим нашег народа који сада овде долази за готово све  здравствене услуге, а за које су раније одлазили у средине у централној Србији, долази и све већи број Албанаца, јер верују нашим лекарима али и чињеници да је наша болница савремено опремљен“, рекао је доктор Зоран Перић, захваливши се председнику Србије Александру Вучићу који је тада у својству премијера, односно 2015. године отворио ову установу. Перић се захвалио и Канцеларији Владе србије за Косово и Метохију али која је уложила средства за опремање ове здрваствене установе.

Фото Д. З.: болница Пасјане

„Од почетка године до сада, у нашој установи обавељно је око 70.000 лабораторијских аналзила. Дневно нам се обрати од 45 до 50 пацијената, али оно што је најбитније јесте да је од почетка године овде рођено 177 беба , односно око 350 беба годишње, што је на нивоу порођаја од пре 1999. године“, истакао је директор Перић, наглашавајући да се на гинеколошко-акушерском одељењу осим порођаја обављају и други захвати, а да се за операиције поред српских жена из Косовског поморавља, обраћа и све већи број Албанки.Осим осталих специјалистичких служби, у општој болници је савремено опремљено и дечије одељење .

„Јутрос сам довела кћеркицу на преглед, али су је задржали на одељењу да би испитали све симптоме, односно да ли је само у питању прехлада“, прича Злата Савић (40) из Доње Будриге, удаљене седам киломатара од Пасјана. Иако забринута за здравље своје кћерке, Злата каже да је задовољна што сада своју седмогодишњу кћеркицу не мора да води до здравствених установа у централној Србији, углавном у Врање. Каже да верује овдашњим лекарима који јој уливају поверење, али да њена  девојчица иако је болесна више пажње поклања опремљеној соби на дечијем одељењу у чијем се средишњем делу налазе играчке. Директор Перић подсећа да су у сређивању и опремању установе помогли и бројни донатори, попут  француског хуманитарца Арноа Гујона, представника Хуманитарне организације “Солидарност за Косово” ал,и и Форма идеале која је опремила целокупну кухињу посредством Фонда хуманости „Вечерњих Новости”


„Општи циљ отварања ове болнице јесте да се повећа наталитет  у српским срединама, али и да породиље не одлазе у друге средине ради порођаа“, рекао је приликом обиласка Здравственог центра Гњилане у Пасјану, Марко Ђурић, директор Канцлеарије за КиМ, наглашавајући да је Канцлеарија у опремање ове установе уложила 46 милиона динара.

„Опрема коју поседује ова болница не виђа се често ни у далеко већим центрима, али и запослени својим радом и ентузијазмом указују да овде има будућности за наш народ, односно да наш опстанак зависи од рада,  борбе и спремности да градимо озбиљне системе“, подвукао је Ђурић, који је са председником Српске листе Гораном Ракићем и сарадницима обишао породилиште у Пасјану.

Фото РТВ Пулс: манастир Драганац

„Срби са Косова и Метохије треба да буду верни себи, својим породицама и својој цркви. Доћи ће боље време ако будемо чврсти и сложни“, поручио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, током своје прве посете манастиру Драганац у Косовском Поморављу.


Анђелка Ћуп