Dobra saradnja OEBS-a i Ministarstva za povratak i zajednice

Далибор Јевтић и Јан Брату

Далибор Јевтић и Јан Брату

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, razgovarao je danas sa ambasadorom OEBS-a na Kosovu Jan Bratuom o trenutnoj političkoj situaciji, procesu povratka, bezbednosti povratnika, kao i o svim drugim prioritetima rada u cilju stvaranja boljih uslova za život nevećinskih naroda, ali i svih građana na Kosovu.

„Ovo su važne teme i svakao da o njima treba govoriti sa svakim i na svakom mestu. Bolji život Srba i ostalih nevećinskih naroda na Kosovu upravo zavisi od tema o kojima sam razgovoarao sa mojim prijateljem, ambasadorom OEBS-a na Kosovu Jan Bratuom. Složili smo se da je dosta dobrih zakona koji su usvojeni u Skupštini Kosova i koji garantuju bolji život, ali smo se takođe složili da ih treba primenjivati u praksi i raditi na izmenama onih koji i nisu tako dobri kao što je to Zakon o verifikaciji imovine“, kazao je ministar Jevtić.

Jevtić je takođe rekao da u OEBS misiji vidi korektnog partnera kada je proces povratka u pitanju i da je upravo sa OEBS-om, Ministarstvo za zajednice i povratak pokrenulo jedan važan proces, a to je Skopski proces.

„Želimo da regionalnom saradnjom rešimo neka pitanja kada je o povratku reč. Skopski proces nam omogućava upravo to i dobro je da nastavimo rad na povratku iz Crne Gore i Makedonije upravo preko ovog procesa koji se mora intenzivirati“, istakao je Jevtić koji je mbasadoru Bratuu preneo važnost što bržeg formiranja Zajednice srpskih opština u cilju ne samo poboljšanja uslova života Srba na Kosovu, nego i kao važan korak u izgradnji poverenja koje nam je preko potrebno.

Tokom sastanka ocenjeno je da je bezbednost u povratničkim sredinama nešto bolja, ali da i dalje treba raditi na tome da povratnici budu sigurni na svojim imanjima.

Ministar Jevtić i ambasador Bratu su na kraju sastanka konstatovali da dobru sasradnju između Ministarstva za zajednice i povratak i OEBS-a na Kosovu treba nastaviti i u budućem periodu.

Anđelka Ćup