Србима потребна општина Прилужје-Племетина

Далибор Јевтић у Прилужју

Потпредседник косовске Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, обишао Прилужје и Племетину, обећао мештанима помоћ, како у сређивању инфраструктуре, тако и у борби за формирање општине и Заједнице српских општина

„Проблеме ћемо решавати један по један, јер ћемо једино на тај начин опстати и једино тако ће у будућности бити више Срба на Косову“, рекао је Далибор Јевтић приликом данашње посете Прилужју и Племетини.

„Поправићемо балон салу која је оштећена, а решићемо питање грејања и мокрог човра у овдашњем вртићу “Цар Константин и царица Јелена”, док ћемо у суседној Племетини саградити нови вртић. Ипак, већину проблема решаваћемо у наредној години јер је ова буџетска година на измаку, а нашем министартву су преполовили средства“, наставио је Јевтић, изразивши наду да ће се и у Термоелектрани Обилић у што скорије време упослити млади српске и ромске националности из овог краја. Јевтић је нагласио да је нова општина Племтина-Прилужје потребна због будућности, живота и суживота у овом крају, а не из политичких разлога.

Далибор Јевтић у Прилужју

„Ми ћемо на томе инсистирати и очекујем помоћ и пуно разумевање оних који могу да помогну да се то и догоди у што скорије време и то ће бити један од приоритета у раду Српске листе унутар косовских институција“, поручио је министар Јевтић. Формирањем нове општине, по речима министра Јевтића,решаваће се горући проблеми које места Племетина и Прилужје, али и Бабин Мост, Црквена Водица и Гојбуља имају, као што је водоснабдевање, одношење смећа.

Министар је из Прилужја позвао на мир и суживот са Албанцима јер, како је рекао, „то је кључ решавања свих проблема и бољег живота за све народе на Косову.“


„Општина Вучитрн има око три хиљаде становника а за, сада највећи пробелем је запошљавање младих. Када бисмо добили нову општину у оквиру најављене Заједнице српских општина, решили бисмо комуналне и остале инсфраструктурне проблеме. Са Заједницом српских општина добијамо све“, рекао је Аца Мишић, председник Привременог органа општине Вучитрн који се налази у Прилужју.


Анђелка Ћуп