Јевтић у Црној Гори: Омогућити повратак свима који то желе

Потпредседник косовске владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, одвојено је разговарао у Подгорици са министром за рад и социјалано старање у Влади Црне Горе, Кемалом Пуришићем и са шефицом Мисије УНХЦР-а у Црној Гори, Робертом Монтевећи. Договорен је наставак сарадње како би се помогао повратак расељених на Косово.

„Желимо да вратимо све оне породице које су изразиле жељу да се на Косово врате и желимо да наставимо са Скопским процесом који је јако важан, који даје конкретна решења за одређене проблеме, као што је имовина и као што су лична документа. Оно у чему смо се министар Пуришић и ја сложили, јесте да ћемо интензивирати сарадњу и да ћемо је унапредити, а све у циљу да би смо породице које су расељене, што пре вратили на Косово“, изјавио је Јевтић после састанка са црногорским министром за рад и социјално старање, Кемалом Пуришићем.

Јевтић је обећао пуну подршку за 10 породица чији је повратак, како је рекао, већ договорен, али и за још 15 породица о чијем се повратку разговара.

Министар рада и социјаланог старања Црне Горе, Кемал Пуришић, истиче да Влада Црне Горе планира да интензивира активности како би у наредном периоду решила проблеме које расељена лица са Косова имају.

„Питања се тичу интеграције расељених лица у црногорско друштво или добровољног повратка на Косово. Уверио сам се у добре намере и решеност Владе Косова и министра Јевтића лично да ће се тај процес кроз нови замах Скопске иницијативе убрзати. Влада Црне Горе ради све што је потребно да се расељени са Косова збрину и добију статус који је загарантован Законом о странцима, статус који је у великој мери идентичан статусу домицијелног становништва“, рекао је Пуришић.

Јевтић је са шефицом Мисије УНХЦР-а у Црној Гори, Робертом Монтевећи разговарао о наставку сарадње и плановима за 2018. годину. На састанку је закључено да је најважније омогућити повратак на Косово свима који то желе, а онима који желе да се интегришу у црногорско друштво, омогућити да то учине кроз доступне програме Министарства рада и социјалног старања и међународних партнера.

„Решаваћемо практична питања. Питање личних докумената ћемо решити, тако што ћемо у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Косова наставити са слањем мобилних тимова, како би што већи број расељених добио лична документа. На сличне начине, покушаћемо да решимо све проблеме које расељени имају“, поручио је Јевтић из Подгорице.

Анђелка Ћуп