У Приштини Парада поноса, под слоганом „У име љубави“

Парада поноса

Без инцидената, под слоганом „У име љубави“, уз подршку представника појединих политичких партија, страних амбасада и невладиних организација, али и косовског председника Хашима Тачија, у Приштини је први пут одржана Парада поноса коју су организовали припадници ЛГБТ заједнице на Косову. Догађај је протекао без инцидената, а обезбеђивала га је Косовска полиција.

„Подижем свој глас за све оне чији се глас не чује и за једнака права свих људи. На овом свету постоји простор за љубав, а не за мржњу, међутим, нама је потребна и хуманост. Ми смо овде да пружимо љубав и онима који нас не воле и желимо само да живимо срећно“, рекао је један од организатора, припадник ЛГБТ заједнице, Љенди Мустафа.

Учесници Параде поноса су носили заставе у дугиним бојама, а скуп су подржали и чланови ЛГБТ заједнице из Македоније, Србије, Босне и Херцеговине, али и из земаља Европске уније.

Парада поноса

Међу учесницима Параде поноса, био је и председник Косова Хашим Тачи, који је својом подршком Паради поноиса изразио, како је рекао, институционалну подршку правима свих заједница на Косову.

„Косовска држава и друштво су изграђени на принципима једнакости и слободе за све заједнице. Нећемо дозволити да било ко на Косову плаши и прети појединцу или групи“, истакао је косовски председник.

Анђелка Ћуп