Синоћ у Грачаници: Премијера филма и концерт Гаравог сокака

Документарни филм „Проклета могућност избора“ ауторке Биљане Гаврић из Новог Сада премијерно је приказан у Дому културе у Грачанци. Овдашања публика је имала част да филм види премијерно пре него што он буде приказан у Београду, Новом Саду и на РТС-у, рекла је у поздравном обраћању ауторка.   

 „Проклета могућност избора“ је документарац у коме је представљен свакодневни живот малишана са Косова и Метохије и њихових вршњака из Новог Сада. Причом овдашње деце, али и статистичким подацима, Биљана Гаврић, новинар по вокацији, направила је паралелу између живота малишана на Косову у Метохији и деце у Новом Саду.

Биљана Гавирћ, ауторка фима „Проклета могућност избора“.

„Ово је само један од корака којима желим да покажем да овде живе дивни људи који су родили дивну, талентовану децу и који заслужују пажњу и помоћ која им је неопходна. Можда ће се и захваљујући овом филму сутра појавити неко ко жели да помогне, и он ће са нама да мења стварност ове деце.“, рекла је Гаврићева.

Аутoрка је у много пута боравила на простору Косова и Метохије и организовала бројне хуманитарне акције.

„Ми смо заједно 2013. године први пут дошли у Грачаницу, заволели људе одавде и од срца склопили многобројна пријатељства“, рекао је најављујући филм градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Милош Вучевић, први човек Новог Сада.

Вучевић је нагласио да ће се јачање веза између југа и севера земље наставити.

„Грачаница је велика, можда не просторно, али због свог духовног значаја и енергије коју шири, она представља наш камен темељац, суштину онога што смо као народ и својеврсни судар емоција“, рекао је градоначелник Милош Вучевић.

После пројекције филма „Проклета могућност избора“ публици су се поклонила и деца која су учествовала у њему. Гости из Војводине су ученицима школе „Краљ Милутин“ у Грачаници уручили спортску опрему.

Новосадски поп састав „Гарави сокак“ одржало је концерт, после пројекције филма. Уз Банета Крстића и чланве групе публика је запевала старе али и новије хитове овог бенда.

 

И.Миљковић