И поред свих недаћа, Срби опстају у Великој Хочи и Ораховцу

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: министар Далибор Јевтић са мештанима Велике Хоче

Приликом посете Великој Хочи, потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, отворио је данас летњу позорницу, чију је изградњу финансирало Министарство за заједнице и повратак. Јевтић је обишао и „Виницу Петровић“, а мештанима који су се окупили на традиционалној прослави Михољдана поручио да ће се борити за сваког Србина, ма где он живео, изразивши захвалност и дивљење Србима у Великој Хочи и Ораховцу, који опстају упркос многим тешкоћама.

Мештани Велике Хоче и Ораховца, као и бројни гости, окупили су се данас у великом броју, традиционално прослављајући Михољдан, дан када се по народном веровању срећу лето и јесен. На овогодишњи Михољдан, Срби у овом делу Метохији, добили су нову летњу позорницу, чију је изградњу финансирало Министартсво за заједнице и повратак. Са нове бине летње позорнице, министар Далибор Јевтић, поручио је да Срби у Великој Хочи и у Ораховцу, али и у осталим местима где живе нису, не смеју и неће да буду заборављени и остављени.

„Ваша одлука да останете и опстанете овде, најхрабрија је одлука, јер знамо кроз шта смо пролазили сви ми који смо заједно остали на овим просторима. Ваша одлука да овде опстанете и останете, пример је свима да уз упорност може да се постигне све. Оно што је највећи изазов у једном тренутку, изазов који смо ми победили, јесте јасна порука и врло јасан позив свима: Вратите се на Косово, борићемо се заједно! Будите упорни, остаћемо, опстаћемо и биће нас више“, истакао је Јевтић.

Са својим сарадницима, заменик косовсог премијера, обишао је и „Виницу Петровић“ и са власником разговарао о проблемима које имају овдашњи произвођачи, као и о начинима бољег пласмана производа на тржите.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: министар Далибор Јевтић у „Виници Петровић“

„Били смо присутни на сајму вина у Београду, где је Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије помогла људима из Велике Хоче да произвођачи вина своје производе прикажу на сајму и на неки начин учине корак више ка отварању могућих тржишта. Оно што јесте добар рецепт је оно што ради „Дечанска виница“, јер се њихова вина могу наћи на многим местима на Косову али и у Србији“, рекао је Јевтић.

Министартсво за заједнице и повратак је заједно са саветом Велике Хоче, који функционише у оквиру општине Ораховац, уложило 20 000 евра за изградњу летње позорнице, док је преосталих 6000 евра уложила општина. Далибор Јевтић је обећао мештанима Велике Хоче и Ораховца да ће све што је обећано раније, као што је изградња пута и уређење око летње позорнице, министартво на чијем је челу и урадити. Поједини пројекти су прекинути због неразумевања бивших коалиционих партнера, али и због тога што је Влада Косова, у прошлом сазиву одузела половину буџета овом министарству. Сада су средства обезбеђена, како за наставак започетих пројеката, тако и за помоћ мештанима, како би наставили да се баве пољопривредном производњом и развојем туризма у овом крају, закључио је министар Далибор Јевтић.

This slideshow requires JavaScript.

Анђелка Ћуп