Simić i Meta o odnosima Srba i Albanaca

Славко Симић и Иљир Мета

Славко Симић и Иљир Мета

“Potpredsednik kosovskog parlamenta Slavko Simić, sastao se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom, koji boravi u poseti Kosovu i Metohiji”, piše u saopštenju Srpske liste, dostavljenom medijima.

Slavko Simić je istakao ključnu ulogu pomirenja srpskog i albanskog naroda, kako bi se očuvao mir i stabilnost na zapadnom Balkanu, konstatujući da dva naroda treba da ostanu osovina mira u regionu.

Odnosi Srba i Albanaca su prema Simićevim rečima u usponu, zahvaljujući pre svega dobrim ličnim kontaktima predsednika Aleksandra Vučića i premijera Edija Rame i njihovoj politici koja je zasnovana na racionalnim premisama i opredeljenju za evropsku budućnost zemalja zapadnog Balkana.

Simić je dodao da je Srpska lista dosledno opredeljena za poboljšanje odnosa srpskog i albanskog naroda u regionu, i da je to jedan od razloga učešća srpskih političkih predstavnika u radu centralnih institucija u Prištini.

Potpredsednik Kosovskog parlamenta je pokrenuo i pitanje položaja srpskog naroda u Albaniji, kojem se, kako je istakao, moraju garantovati pravo na jezik i očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta, u skladu sa najvišim evropskim standardima, zaključuje se u saopštenju.

Anđelka Ćup