Вакцине против грипа у свим Домовима здравља у општини Грачаница

Фото: pixabay

У свим здравственим установама на централном Косову допремљене су вакцине за вакцинацију против вируса грипа, саопштено је из Информативне службе општине Грачаница.

Према речима др Небојше Миловановића у питању је Вакси грип вакцина која је бесплатна и очекује се да се са вакцинацијом почне врло брзо.

„Надам се да ће следеће недеље почети вакцинација. Становници општине Грачаница који су примали вакцине претходних година, треба да се јаве свом лекару, јер постоје тачне индикације за најширу групу људи који треба да приме ову вакцину. Дакле, пре сваке вакцинације обавезан је преглед лекара. Ради се о поливалентној вакцини, која у себи садржи различите типове вируса, за које се претпоставља да ће бити доминантни на нашем подручју у наредном периоду. Најбитнија ставка код ове вакцине је да она није контраиндикована, ни код деце ни код трудница“, рекао је директор Регионалне болнице др Небојша Миловановић, истичући да вакцина смањује симптоме настале грипом, поготову код људи који болују од неке друге хроничне болести.

Вакцине је здравственим установама на територији локалне самоуправе поделио Завод за заштиту здравља из Митровице, закључује се у саопштењу.

Анђелка Ћуп