Apelacioni sud Kosova odbacio žalbu Specijalnog tužilaštva: Jevtić i saradnici nisu prekoračili službena ovlašćenja

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

Apelacioni sud u Prištini odbacio je kao neosnovanu žalbu Specijalnog tužilastva Kosova na odluku Osnovnog suda u Prištini, koji je ranije odbacio optužnicu protiv ministra Jevtića i njegovih saradnika, generalnog sekretara ministarstsva za zajednice i povratak Nenada Stojčetovića i direktora departmana finansija i opšte službe Mihaijla Prličevića.

Naime, jula meseca ove godine, Osnovni sud u Pristini je odbacio optužnicu kojom su trojica zaposlenih u Ministarstvu za povratak i zajednice, bili optuženi za zloupotrebu službenog položaja. Na presudu Osnovnog suda, Specijalno tužilaštvo se žalilo Apelacionom sudu, koji je žalbu odbacio kao neosnovanu.

U presudi Apelacionog suda, između ostalog piše, da je odluka Osnovnog suda potvrđena, jer je isti sud postupio u skladu sa zakonom i da u predmetu ne postoje elementi krivičnog dela, kao ni da optuženi, kako se dalje navodi, “nisu preduzeli nikakve radnje u sopstvenu korist, niti na štetu drugih lica“.

„Na osnovu činjenice da je UNHCR donirao vozila za podršku vladinim organizacijama, ali i svim nevladinim organizacijama koje su uključene u promovisanje i sprovođenje prava zajednica i na osnovu sličnih praksi ovog ministarstva, sud smatra da okrivljeni nisu prekoračili službena ovlašćenje, već su pomogli instituciji koja služi opštem interesu zajednica”, zaključuje se u odluci Apelacionog suda.

Podsećamo, protiv ministra Jevtića, Specijalno tužilaštvo Kosova je podiglo optužnicu zbog navodne zloupotrebe službenog položaja jer je, kako je pisalo u optužnici, Suprotno Administrativnom upustvu o upotrebi vozila Vlade Kosova, doneo odluku februara 2014. Godine da privatnoj kompaniji, odnosno radiju KIM (RTV Centar) u Čaglavici dodeli na stalno korišćenje jedno vozilo u vlasništvu ministarstva.

RTV KiM je medij na srpskom jeziku.

Anđelka Ćup