Невени Недељковић награда жирија публике на овогодишњем ФЕДРАС-у

Невена Недељковић, Фото: ГрачаницаОнлајн

Одлуком жирија публике, на 46. Фестивалу драмских аматера Србије (ФЕДРАС), млада глумица из Грачанице Невена Недељковић је добила признање за одлично одиграну улогу Тање Риђе. Аматерско позориште „Јанићије Поповић“ из Грачанице је са представом „Кући“ Људмиле Разумовске, у режији Михаила Лаптошевића, учествовало на Фестивалу драмских аматера села Србије који се традиционално одржава у Малом Црнићу код Пожаревца.

 Наступ младих глумаца из Грачанице био је запажен и оставио је снажан утисак на  публику, селектора фествала и жири.

Оцена Милисава Миленковића, књижевника и селектора ФЕДРАС-а, јесте да су се лумци из Грачанице, иако најмлађи учесници фестивала, ухватили у коштац са веома захтевним текстом Људмиле Разумовске.

Добре оцене публике, жирија и селектора фестивала, глумци на крају представе, Фото: АП „Јанићије Поповић“

„Представа говори о бескућницима, о несрећницима који теже да имају своју кућу. Они никако не могу да пронађу пут ка кући спасења. То може да имплицира и на ширу метафору, да Срби на Косову и Метохији жуде за својом кућом. Ја сам то тако доживео”, закључио је Миленковић. Он је посебно истакао глумачки таленат Алексе Симића који је тумачио лик дечака Фома.

„Велика је радост што на фестивалу видимо деца са Косова и Метохије“, рекао је књижевник из Новог Сада, Селимир Радуловић.

Део из представе „Кући“, Фото: АП „Јанићије Поповић“

Глумица Лидија Вукићевић оцењује да су се „наши глумци“ суочили са сложеним драмским текстом и да је сваки од глумаца уложио велики труд да основне поруке комада пренесе гледаоцима. Викићевићева је посебно похвалила  Милоша Ђекића који је играо свештеника Вењку.

Драмски уметник Александар Дунић је нагласио да неки од младих глумаца из Грачанице поседују огроман глумачки потенцијал.

„Ви сте наша огромна радост, разгалили сте нам срца и довели до туге начином на који сте ову потресну социјалну драму извели. Иако она својом тематиком превазилази ваше године ви сте нам је веома уверљиво и убедљиво дочарали“, рекао је Дунић.

Новинар и публициста Ђорђе Јевтић је присутне упознао да се драмски аматеризам у Грачаници који бележи традицију дужу од пола века.

„Аматери из Грачанице су на ФЕДРАС-у први пут учествовали још 1975. године, а у свом раду имали и успехе и застоје“, рекао је Јевтић.

Одлуком жирија публике, младој глумици из Грачанице Невени Недељковић, која у престави „Кући“ тумачи лик Тање Риђе, уручено је признање за најбоље глумачко остварење.

Деца из Грачанице су током боравка у Малом Црнићу посетила манастир Горњак из 14. века, задужбину Кнеза Лазара.

У задужбини Кнеза Лазара, глумци и чланови Аматерског позоришта „Јанићије Поповић“

Овогодишњи ФЕДРАС је због великог интересовања имао два паралелна програма, такмичарски и ревијални.

У такмичарском програму учествовала су Аматерска позоришта из Крњева, Старог села, Пријепоља, Мачванског Прњавора, Блаца, Банатског Карађорђева, Костолца, Грачанице, Нове Пазове и Мишара.

У ревијалном: Аматерска позоришта из Малог Црнића, Јагодине, Велике Плане, Тополе, Петровца на Млави и Смедеревске Паланке.

Одлазак представе „Кући“ на 46. Фестивал драмских аматера села Србије помогла је Општина Грачаница.

 

И.М.