Мисија ОЕБС-а на Косову: Хитно поправити кров зграде за социјално становање у Племетини

Мисија ОЕБС-а у Племетини

Мисија ОЕБС-а на Косову, на састанку који је организовала са представницима локалних и централних косовских институција, као и са представницима невладиних организација и страних мисија, али и са потенцијалним донаторима, затражила је хитно решење проблема у згради за социјално становање, бр. 1 у Племетини, како би се побољшали услови становања Рома и Ашкалија, који у њој живе.

Зграда у којој живе расељене породице косовских Рома и косовских Ашкалија, озбиљно је оштећена када је раније захватио пожар и када је део крова урушен. Касније, због ветрова, зграда је остала без једног дела крова, па се директно у станове сливају падавине. Такође, стручњаци су проценили, како је саопштила мисија ОЕБС-а на Косову, да је зграда саграђена са неадекватним канализационим и дренажним системом.

„Тренутна ситуација је таква да киша плави степениште и продире у зидове и плафоне станова, а с обзиром да се приближава зима, станари се суочавају са хуманитарним ванредним стањем које озбиљно утиче на њихово здравље. Читаве породице живе у влажним становима, на чијим се зидовима ухватила буђ, а пријављено је да неколико деце има симптоме астме“, каже се у саопштењу Канцеларије за информисање мисије ОЕБС-а на Косову.

Мисија ОЕБС-а у Племетини

На састанку који је одржан данас у Приштини, општина Обилић и релевантна министарства су се сложили да ангажују стручњака за техничку процену ситуације и представили су стварне трошкове које треба да покрију надлежне институције. Додатна донаторска подршка биће неопходна да би се ова хитна ситуација решила пре зиме.

У згради у Племетини има 35 станова, у њима живи око 180 станара, а само један станар је стално запослен.

Јуче је станаре зграде обишао и шеф мисије ОЕБС-а на Косову Јан Брату.

Анђелка Ћуп