Najviše glasova na lokalnim izborima za Srđana Popovića, gradonačelnika Gračanice

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Срђан Поповић

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Срђан Поповић

Prema podacima Centralne izborne komisije Kosova, najviše glasova u trci za gradonačelnika, dobio je novi gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, za koga je od ukupnog broja izašlih, glasalo 87,88% birača. Na lokalnim kosovskim izborima glasalo je manje od milion glasača.

Na osnovu 99% prebrojanih glasova, po podacima Centralne izborne komisije, na lokalnim izborima, održanim 22. oktobra, od 1.890.952 registrovanih birača, glasalo je 819 865, što je 43,68%. To znači da više od milion birača nije iskoristilo svoje pravo da bira.

Prema broju osvojenih glasova, a prema podacima NVO “Demokratija na delu”, najviše glasova je osvojio Demokratski savez Kosova, 210 000, sledi Demokratska partija sa osvojenih 140 000, Samoopredeljenje sa 130 000 glasova, dok je Alijansa za budućnost Kosova premijera Ramuša Haradinaja, osvopjila oko 100 000 glasova.

Od deset opština sa srpskom većinom, u devet su pobedili kandidati za gradonačelnika, kandidovani od Srpske liste, dok će samo u opštini Klokot-Vrbovec, gradonačelnik biti izabran u drugom krugu. U odnosu na broj izašlih birača, najviše glasova u opštinama sa srpskom većinom, osvojio je novi gradonačelnik Gračanice Srđan Popović. Popović je osvojio 87,88% glasova izašlih birača, a odmah posle njega je Stevan Vulović, stari novi gradonačelnik Zubinog Potoka, koji je osvojio 80,19% glasova.

Na upravo završenim lokalnim izborima na Kosovu, u 38 opština, učestvovao je 91 politički subjekt, a izbore je posmatralo 32.000 domaćih i stranih posmatrača.

Anđelka Ćup