Hašim Tači: Integracija sudija i tužioca iz nevećinskih zajednica dokaz multietničkog Kosova

Судије и тужиоци Срби, положили су данас заклетву пред косовским председником Хашимом Тачијем.

Судије и тужиоци Срби, положили су данас заклетву пред косовским председником Хашимом Тачијем.

Sudije i tužioci Srbi, položili su danas zakletvu pred kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem. Da će raditi u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, danas se obavezalo 40 sudija i 13 tužilaca. Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio, da je lično dao dozvolu srpskim sudijama i tužiocima da polože zakletvu.

“Predsednik Republike Kosovo Hašim Tači, u skladu sa njegovim ustavnim i zakonskim nadležnostima, u skladu sa predlogom Tužilačkog saveta, danas je dekretom imenovao 40 novih državnih sudija i 13 novih državnih tužilaca iz nevećinske zajednice”, kaže se u saopštenju iz predsedništva Kosova, dostavljenom medijima.

Tači je posle polaganja zakletve rekao da je današnja ceremonija jošje dan dokaz multietničnosti Kosova.

„Kosovo je izgrađeno na ustavnim, sveobuhvatnim principima, principima jednakosti i slobode svakog pojedinca. Kosovo je usvojilo adekvatne mere promovisanja potpune i efektivne jednakosti među pripadnicima zajednica na svim životnim, ekonomskim, društvenim i kulturološkim poljima“, istakao je Tači.

Uz napomenu da polaganje zakletve sa sobom nosi veliku odgovornost, Hašim Tači je poručio:

„Pozdravljam vašu spremnost da se integrišete u kosovsko pravosuđe i da radite u skladu sa kosovskim zakonodavstvom. Takođe, pozdravljam vašu spremnost da vašu funkciju sudije, odnosno tužioca, izvršavate časno, odgovorno i nepristrasno, poštujući pravila profesionalne etike“.

Integracija srpskih sudija i tužilaca, u skladu je sa dogovorm između Beograda i Prištine, postignutim u Briselu 10. februara 2015. godine.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič, na svom fejsbuk profilu, pozdravila je imenovanje srpskih sudija, tužilaca i administrativnog osoblja u, kako je rekla, kosovsko pravosuđe.

Anđelka Ćup