Јевтић, Луначек и Шолтес о положају невећинских заједница

Далибор Јевтић са Урлике Луначек и Игором Шолтесом

Потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, рекао је данас на састанку са одлазећим и новим известиоцем Европског парламента за Косово, Урлике Луначек и Игором Шолтесом да дијалог између Београда и Приштине нема алтернативу, али да споразуме треба спроводити. Недопустиво је да и након 1661. дана од потписивања споразума у Бриселу о формирању ЗСО, још увек није учињено ништа у имплементацији истог, рекао је јевтић.

Јевтић, Луначек и Шолтес су на састанку који је одржан у Приштини истакли важност дијалога Београда и Приштине, јер је дијалог двеју страна кључна ствар за решавање многих отворених питања, каже се у саопштењу Иформативн службе Министартсва за повратак и заједнице.

Министар Јевтић је казао да је суживот Срба и Албанаца нешто што нема алтернативу и да ова два народа морају да живе један са другим зарад боље будућности и стабилности читавог региона, а да је формирање Заједнице српских општина важно не као политичко, већ као животно питање.

„Успостављање ЗСО ће помоћи унапређењу живота грађана. Недопустиво је да и након 1661. дана од потписивања споразума у Бриселу о ЗСО, још увек није учињено ништа у имплентацији истог. Потребно је да и Брисел као гарант и посредник покрене ову тему на један конкретан начин, а ми ћемо свакако као део Владе Косова испред српске заједнице инсистирати да се ово питање покрене и ЗСО формира током 2018. године“, казао је Јевтић.

На састанку је констатовано, наводи се даље у саопштењу, је да је садашња Влада Косова конструктивнија од предходне и да је значајно да остане на том путу, као и да са већом политичком храброшћу доноси важне одлуке.

„Као један од проблема који је наведен током састанка, јесте да у институцијама Полиције Косова врло ретко долази до унапређивања припадника Срба и осталих невећинских народа у више чинове, као и то да у неким српским срединама, са посебним нагласком на повратничка места, нема довољан број Срба у редовима полиције”, закључује се у саопштењу.

Нови известилац Европског парламента за Косово Игор Шолтес, изразио је спремност да се сарадања између њега и заменика премијера Јевтића подигне на виши ниво и да се што скорије сретну у Бриселу, како би се на један практичан начин изнели сви недостаци у имплементацији важећих закона и договора који се односе на положај невећинских народа на Косову.

Анђелка Ћуп