Jevtić, Lunaček i Šoltes o položaju nevećinskih zajednica

Далибор Јевтић са Урлике Луначек и Игором Шолтесом

Далибор Јевтић са Урлике Луначек и Игором Шолтесом

Potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, rekao je danas na sastanku sa odlazećim i novim izvestiocem Evropskog parlamenta za Kosovo, Urlike Lunaček i Igorom Šoltesom da dijalog između Beograda i Prištine nema alternativu, ali da sporazume treba sprovoditi. Nedopustivo je da i nakon 1661. dana od potpisivanja sporazuma u Briselu o formiranju ZSO, još uvek nije učinjeno ništa u implementaciji istog, rekao je jevtić.

Jevtić, Lunaček i Šoltes su na sastanku koji je održan u Prištini istakli važnost dijaloga Beograda i Prištine, jer je dijalog dveju strana ključna stvar za rešavanje mnogih otvorenih pitanja, kaže se u saopštenju Iformativn službe Ministartsva za povratak i zajednice.

Ministar Jevtić je kazao da je suživot Srba i Albanaca nešto što nema alternativu i da ova dva naroda moraju da žive jedan sa drugim zarad bolje budućnosti i stabilnosti čitavog regiona, a da je formiranje Zajednice srpskih opština važno ne kao političko, već kao životno pitanje.

„Uspostavljanje ZSO će pomoći unapređenju života građana. Nedopustivo je da i nakon 1661. dana od potpisivanja sporazuma u Briselu o ZSO, još uvek nije učinjeno ništa u implentaciji istog. Potrebno je da i Brisel kao garant i posrednik pokrene ovu temu na jedan konkretan način, a mi ćemo svakako kao deo Vlade Kosova ispred srpske zajednice insistirati da se ovo pitanje pokrene i ZSO formira tokom 2018. godine“, kazao je Jevtić.

Na sastanku je konstatovano, navodi se dalje u saopštenju, je da je sadašnja Vlada Kosova konstruktivnija od predhodne i da je značajno da ostane na tom putu, kao i da sa većom političkom hrabrošću donosi važne odluke.

„Kao jedan od problema koji je naveden tokom sastanka, jeste da u institucijama Policije Kosova vrlo retko dolazi do unapređivanja pripadnika Srba i ostalih nevećinskih naroda u više činove, kao i to da u nekim srpskim sredinama, sa posebnim naglaskom na povratnička mesta, nema dovoljan broj Srba u redovima policije”, zaključuje se u saopštenju.

Novi izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Igor Šoltes, izrazio je spremnost da se saradanja između njega i zamenika premijera Jevtića podigne na viši nivo i da se što skorije sretnu u Briselu, kako bi se na jedan praktičan način izneli svi nedostaci u implementaciji važećih zakona i dogovora koji se odnose na položaj nevećinskih naroda na Kosovu.

Anđelka Ćup