Јевтић: Неприхватљиво је да се након скоро две деценије људи не могу вратити својим кућама

Далибор Јевтић са амбасадорима земаља Квинте, и са шефовима мисија ОЕБС-а и УНХЦР-а

Далибор Јевтић је на састанку са амбасадорима земаља Квинте, на коме су присуствовали и шефови мисија ОЕБС-а и УНХЦР-а на Косову, Јан Брату и Нарасима Рао, рекао да је неприхватљиво да се након скоро две деценије људи не могу вратити својим кућама, као и да се важећим Законом о упоређивању и верификацију даје могућност и право узурпаторима да добију трајно власништво над имовином која није њихова.

Потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, на данашњем састанку са амбасадорима земаља чланица Квинте, којем су присуствовали и шефови мисија ОЕБС-а и УНХЦР-а на Косову, Јан Брату и Нарасима Рао, нагласио је да су узурпирана имовина и безбеност највеће препреке на путу повратка и подвукао да је „ Српска листа“ била у праву, када је тражила ревидирање Закона о Агенцији за упоређивање и верификацију.

„Српска листа је била у праву када је у питању Закон о верификацији имовине, где је у последњем извештају заштитника грађана на Косову, врло јасно и недвосмислено потврђено оно на шта је „Српска листа“ указивала и када је поднела жалбу Уставном суду Косова, а то је да тај закон није добар и да не гарантује остваривање основних људских права када је о имовини реч. Зато након званичног извештаја заштитника грађана тражимо да Скупштина Косова, кроз амандмане овај Закон измени, како не би нанео штету онима којима је имовина узурпирана, али и како не би нанео штету читавом косовском друштву“, казао је Јевтић.

Јевтић је додао да се овим важећим Законом који је на снази, даје могућност и право узурпаторима да добију трајно власништво над имовином која није њихова.

Министар Јевтић је на састанку истакао да се питање повратка мора решити и затворити што пре на један квалитетан начин, јер овај процес траје исувише дуго.

Далибор Јевтић са амбасадорима земаља Квинте, и са шефовима мисија ОЕБС-а и УНХЦР-а

„Неприхватљиво је да и након скоро две деценије има још оних који нису у могућности да се врате својим кућама”, рекао је Јевтић.

На састанку је закључено да број од 335 лица која су се у овој години вратили на Косово, говори да је 2017. година била тешка, посебно због парламентарних и локалних избора.

„Ипак нема изговора и не сме да буде изговора за наступајући период. Не смемо дозволити да број расељених који се враћају на Косово буде тако мали и зато је важно да представници ових пет земаља које су важне, али и представници других међународних институција дају подршку процесу повратка“, истакао је заменик косовског премијера.

Амбасадори земаља чланица Квинте исказали су своју подршку министру Јевтићу и Министарству за заједнице и повратак, као и недвосмислену подршку за иницијативу у решању проблема узурпиране имовине и безбедности на ефикаснији начин. На састанку је закључено да се морају координисати активности када је у питању повратак и уложити већи напори и на локалном нивоу јер је проблем повратка, како су истакли, проблем свих.

Анђелка Ћуп