Највише оболелих од рака у региону Приштине и Призрена

Фото: Илустрација

Број људи на Косову код којих је дијагонстикован било какав облик канцера (рака) ове године је у односу на 2016. у порасту, изјавио је директор Клинкике за онклологију, Екрем Хисени. Позивајући се на извештај косовске Агенције за статистику, медији преносе да је највише регистрованих случајева у региону Приштине и Призрена.

Само у првих  девет мјесеци ове године, рак је дијагностикован код 1. 278 људи, што је за 363 случаја већи број у односу на исти квартал претходне године. Прошлогодишња, непопуларна, статистика показује да су малигна обољења дијагностикована код 2.514 пацијената.

Агенција за статистику Косова је објавила здравствени извјештај за 2016. годину, у којем су наведени градови који предњаче са бројем људи оболелих од неке врсте малигних болести.

Највише оболелих од неког облика канцера је регистровано на територији општина Приштина, (354 пријављених пацијената).

Призрен је рангиран као друга општина са највећим бројем обољелих од канцера – 151. Пећ са 141 случајем. Ђаковица са 135 случајева. У Урошевцу прошле године је дијагностификовано 128 случајева малигних обољења. У Косовској  Митровици је 105 случајева, Гњилану 100 док је у  општинама Јуник, Ђенерал Јанковић, Ново Брдо и Ораховац број обољелих од неке врсте малигнитета најмањи.

У Општини Ново Брдо су током претходне године забележена 3 случаја малигних обољења код грађана.

(извор: инфо-кс)