Rat saopštenjima u Leposaviću

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Opština Leposavić

Na vest o zamrzavanju komunikacije Srpske liste sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i njegovim kabinetom zbog, kako se navodi u pismu Srpske liste, koje je objavio RTS, oglasila se i Partija kosovskih Srba iz Leposavića, optužujući Srpsku listu za obmanu Srba na Kosovu. Sa druge strane Opštinski odbor Srpske liste u Leposaviću, optužuje bivšeg gradonačelnika Dragana Jablanovića za pronevere, a Partiju kosovskih Srba za poraženu stranu, čije izjave ne bi trebalo smatrati ozbiljnim.

Posle vesti da je Srpska lista, koja je koalicioni partner u Vladi Kosova, zamrzla svaki vid komunikacije sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i njegovim kabinetom, oglasila se Partija kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića, osuđujući, kako se navodi u saopštenju “obmanu koju Srpska lista sprovodi prema Srbima na KiM, praveći se da nesaradnjom sa Hašimom Tačijem štite srpske interese“.

„Istina nas podseća da je upravo po nalogu Aleksandra Vučića, Srpska lista glasala za izbor Hašima Tačija za predsednika Kosova. U Tačijevom kabinetu sede Srbi poslati u ime Srpske liste, među kojima je i rođeni brat gradonačelnika Štrpca (Bratislava Nikolića), ali i niz drugih poteza povučenih od strane Srpske liste. Nedvosmileno je da upravo vi održavate na vlasti Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, iste one za koje upravo vi tvrdite kako imate dokaze da su ubijali i kidnapovali Srbe“, piše u saopštenju PKS dostavljenom medijima, uz tvrdnju da Srpska lista i albanski politički lideri rade na istom projektu, a to je, kako se navodi, “ uklanjanje i poslednjih institucija Republike Srbije sa Kosova i Metohije”.

Povodom saopštenja PKS, reagovao je Opštinski odbor Srpske liste Leposavić, koji je u svom saopštenju optužio bivšeg gradonačelnika Dragana Jablanovića za protivzakonite procedure u javnim nabavkama u toj opštini.

“Dugovi, napravljeni u opštini Leposavić usled protivzakonitih procedura javne nabavke bivšeg gradonačelnika Dragana Jablonovića, ne mogu se opravdati i izgraditi imidž poslušnog Srbina u očima albanske javnosti saopštenjem u kome se napada srpski narod i Srpska lista. Svestan sam da Jablanovići uvredama na račun Srpske liste žele da u nekim albanskim partijama nađu zaštitnike od kriminalnih aktivnosti koje su vršili u opštini Leposavić, ali im to neće proći”, piše u saopštenju Odbora Srpske liste Leposavić, koje je potpisao novoizabrani gradonačelnik Zoran Todić.

Todić u saopštenju dodaje da su građani Leposavića 22. oktobra jasno rekli da ne žele da takvi (kao Jablanovići, primedba autora) budu na čelu opštine i da izjave ovih, kako ih je nazvao, poraženih grupa ne bi trebalo smatrati ozbiljnim.

“O tim ljudima su Leposavci sve rekli glasovima protiv njih, a o njihovim nedelima će nešto više reći nadležni pravosudni i policijski organi”, zaključuje se u saopštenju koje je potpisao Zoran Todić.

Podsećamo, juče je Srpska lista poslala pismo kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, u kome ga obaveštava da prekida svaki vid komunikacije sa njim i njegovim kabinetom, zbog aktivnosti uperenih protiv srpskog naroda i Srpske liste.

Anđelka Ćup