Predsedavajući sudija Euleksa, podneo ostavku

Фото: pixabay

Фото: pixabay

Posle Marije Bamije, koja je otpuštena sa mesta tužiteljke u Euleksu pre dve godine, zbog tvrdnji da su zvaničnici misije uzimali mito od kosovskih političara, ostavku je podneo i predsedavajući sudija Euleksa Malkolm Simons, takođe zbog “korupcije u okviru misije”, prenose prištinski list Koha Ditore tekst pariskog Monda.

Zbog, kako se navodi “slučajeva korupcije u okviru misije Euleksa”, predsedavajući sudija te misije, Malkolm Simons, podneo je ostavku.

“Poslednjih nedelja sam prijavio neke slučajeve korupcije u okviru misije. Konkretno, postavio sam pitanje zbog čega je drugi sudija Euleksa hakovao moj imejl. Zamolio sam Britansku službu za spoljne poslove, kao i Evropsku uniju da me podrže, ali su oni to odbili”, rekao je Simons, kako navodi “Koha”.

Simons, koji sudskim savetom Euleksa predsedava od 2014. godine, tvrdi da Euleks nije misija koja sprovodi vladavinu zakona.

“To je politička misija. Svako ko misli drugačije, naivan je ili glup”, rekao je Simons.

Podsećamo da je bivša tužiteljka Euleksa Marija Bamije pre dve godine otpuštena jer je ukazivala da su zvaničnici Euleksa uzimali mito od kosovskih političara. Bamije je u sudskom sporu sa Ministarstvom spoljnih poslova Velike Britanije, koje nije želelo da ispita njene navode.

Izvor: Koha

Anđelka Ćup